אפטות

הכירו את האפטות – קטנות קטנות, אבל לא תוכלו להתעלם מהן!

אפטות הן נגעים קטנים ורדודים, המתפתחים על הרקמות הרכות בפה או בבסיס החניכיים.
שלא כמו כוויות קור, אפטות לא מופיעות על פני השפתיים שלך והן אינן מדבקות. עם זאת, הן יכולות להיות כואבות ולהקשות על האכילה והדיבור.

רוב האפטות חולפות מעצמן תוך שבוע או שבועיים, אך אם הופיעו בחלל הפה שלכם אפטות גדולות או כואבות בצורה יוצאת דופן, כדאי לפנות לבירור רפואי.טיפולים לכאבים: אפטות - איך מטפלים בגדול בבעיה הקטנה והטורדנית

אפטות בפה – תסמינים

רוב האפטות הן עגולות או אליפטיות עם מרכז לבן או צהוב וגבול אדום.
הן נוצרות בתוך חלל הפה – על או מתחת ללשון, בתוך הלחיים או בשפתיים הפנימיות, בבסיס החניכיים או בחיך הרך. לעיתים תחושת עקצוץ או צריבה קודמת להופעתן.

אילו סוגי אפטות ופצעים בפה קיימים?

ניתן לחלק לשני סוגים מרכזיים את הפצעים שמופיעים בפה  – כיבים (אפטות) ונגעים.

אפטות הן הסוג הנפוץ ביותר של פצעים בפה והן יכולות לצוץ במצבי לחץ או במקרים אחרים שיורחבו בהמשך.
ברוב המקרים האפטות יחלפו מעצמן ולא יעמידו אתכם בסיכון.

נגעים אינם גורמים לכאבים רבים ויכולים להופיע בצבע אדום, לבן או בצורה מכתשית או להופיע כשלפוחיות. במקרים מסוימים ייתכן והם מאותתים לנו על בעיות רפואיות שחשוב לבדוק לעומק.

את הכיבים בפה ניתן לחלק לשלושה סוגים מרכזיים:

סוג האפטה כיצד תוכלו לזהות אותה?

אפטות קלות (Minor Aphthae)

הנפוצות ביותר- הן בדרך כלל קטנות, בקוטר של עד סנטימטר, צורתן אליפטית עם קצה אדום, והן נוטות להחלים תוך שבוע עד שבועיים ללא צלקות או נזקים משמעותיים.

אפטות גדולות (Major Aphthae)

שכיחות פחות. הן גדולות ועמוקות יותר, עגולות עם גבולות מוגדרים, אך עשויות להיות עם קצוות לא סדירים, כואבות מאוד ונוטות להחלים תוך 6 שבועות. לעיתים הן מותירות צלקות.

אפטות הרפטיפורמיות (Herpatiform)

נדירות, ומתפתחות בדרך כלל בשלב מאוחר בחיים. לעיתים קרובות הן מופיעות בצברים של 10 עד 100 אפטות בגודל אחיד, שעשויות להתמזג לכיב אחד גדול. המקבץ הצפוף יוצר מעין שלפוחית המזכירה את זו שמתפתחת בעקבות מחלת ההרפס ומכאן שמם. הקצוות שלהן לא סדירים, והן נוטות להחלים תוך שבוע עד שבועיים ללא צלקות.

למה נוצרות אפטות בפה?

הגורם המדויק להתפתחותן של אפטות בפה עדיין לא ברור, אם כי חוקרים חושדים ששילוב של גורמים תורם להתפרצויות, אפילו אצל אותו אדם.

טריגרים אפשריים להתפתחותן של אפטות בגרון או בחלל הפה כוללים:

  • פציעה קלה בפה כתוצאה מפעילות שיניים, צחצוח נלהב יתר על המידה, תקלות ספורט או נשיכת לחי בשוגג.
  • משחות שיניים ושטיפות פה המכילות נתרן לאוריל סולפט.
  • רגישויות למזון, במיוחד לשוקולד, קפה, תותים, ביצים, אגוזים, גבינה ומזונות חריפים או חומציים.
  • תזונה חסרת ויטמין B-12, אבץ, חומצה פולית או ברזל.
  • תגובה אלרגית לחיידקים מסוימים בפה.
  • הליקובקטר פילורי, אותו חיידק הגורמים לכיב פפטי.
  • שינויים הורמונליים במהלך הווסת.
  • מתח רגשי.

פצעים בפה עלולים להתפתח גם בעקבות מצבים ומחלות מסוימות, כגון:

  • מחלת צליאק, הפרעת מעיים חמורה הנגרמת על ידי רגישות לגלוטן, חלבון המצוי ברוב הדגנים.
  • מחלות מעי דלקתיות, כמו מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית.
  • מחלת בכצ'ט, הפרעה נדירה הגורמת לדלקת בכל הגוף, כולל חלל הפה.
  • מערכת חיסון פגומה שתוקפת תאים בריאים בפה במקום פתוגנים, כגון וירוסים וחיידקים.
  • HIV (איידס), המדכא את מערכת החיסון.

שלא כמו כוויות קור, אפטות אינן קשורות לזיהומים שנובעים מנגיף ההרפס.

רוצים לקבל פגישת ייעוץ בשווי של 268 ש"ח עם מטפל מומחה באפטות לפי הרפואה הסינית - ללא חיוב?
השאירו פרטים ואחד המטפלים שלנו יחזור אליכם בתוך כמה רגעים

גורמי הסיכון להתפתחות אפטות בחלל הפה

כל אחד יכול לפתח פצעים בגרון ובחלל הפה, אך אפטות נוטות להתפתח לעתים קרובות יותר אצל בני נוער ומבוגרים צעירים. כמו כן, הם שכיחים יותר בקרב נשים.

לעתים קרובות לאנשים עם אפטות חוזרות יש היסטוריה משפחתית של הבעיה. ייתכן שהסיבה לכך היא תורשה או גורם משותף בסביבה, כגון מזונות מסוימים או אלרגנים.

מה הטיפול שניתן לאפטות בחלל הפה?

מרבית האפטות חולפות מעצמן. על מנת לזרז את תהליך הריפוי מומלץ לשמור על היגיינת הפה, ובמקביל להימנע מעישון ומצריכת אלכוהול.

על מנת לאלחש את הכאב ניתן להיעזר במשחות ייעודיות. במקרים של כאב עז ניתן להיעזר בתכשירים המכילים סטרואידים או בשטיפות פה שמכילות סטרואידים.

כמו כן, ישנן כמה "תרופות סבתא" להעביר אפטות או להקל על הכאב, כמו אכילת כפית דבש או דבש חרובים, שתיית חלב עיזים וגרגור מי מלח (יכול להיות קצת שורף).

מה זה אפטות חוזרות?

כאמור, במקרים נדירים יחסית ישנה תופעה שבה האפטות יחזרו בשכיחות גבוהה. שם התסמונת בעברית הוא "דלקת אפטותית חוזרת" (RAS – Recurrent aphthous stomatitis). השכיחות של התסמונת גדולה יותר אצל ילדים שאחד מהוריהם סובלים מן התסמונת.

במקרים של תסמונת אפטות חוזרות, כדאי למגר גורמי סיכון לאפטות, כמו למשל: לבצע בדיקת דם ולזהות חוסרים תזונתיים, לאתר רגישויות למזונות מסויימים וכמובן להפחית מתחים נפשיים.

שכיחות התופעה של אפטות ופצעים בפה בקרב האוכלוסיה

גם במקרה של הופעת פצעים בפה באופן חוזר, הטיפולים הם בעיקר טיפולים מקומיים במהלך הופעת הכיבים בפה, ופחות טיפולים רפואיים למניעת ההופעה של האפטות.

איך הרפואה הסינית מטפלת באפטות?

על פי הרפואה הסינית המסורתית, כיבים בפה מעידים על נוכחות של חום בגוף, במיוחד אם הפצעים אדומים וכואבים. כיבים בפה יכולים להופיע כתוצאה מחוסר איזון באיברים שונים, ומהיווצרות "אש" – חום מוגזם בתעלת הקיבה – שעלול להיגרם כתוצאה מצריכה מופרזת של מזונות "חמים", כמו טבק ואלכוהול, המעכבים את ספיגת חומרי ההזנה.

גם חום יתר בתעלת הלב – בו עודף החום מתלקח כלפי מעלה, יכול לגרום לאפטות.
אש הלב מועברת מאיבר אחר, לרוב מהכבד. חום יכול להיווצר בכבד, בין היתר, בעקבות מצב רגשי ממושך של כעס מודחק, טינה או תסכול. מנקודת מבט תזונתית, צריכה מופרזת של אלכוהול, מזון מטוגן ובשר (בעיקר כבש ובקר) עלולה לתרום להיווצרות חום בכבד.

ניתן לטפל באפטות באמצעות דיקור סיני לטיפול בכאבים – דיקור סיני נועד לנקות חום מהערוץ הפגוע, לחזק את תפקוד האיבר המעורב, להפחית את רמות הלחץ, לשפר את המערכת החיסונית ולהפחית את הכאב והדלקת הקשורים לפצעים.

כיצד ניתן למנוע התפתחות אפטות בחלל הפה?

אפטות עלולות להתפתח שוב לעתים קרובות, אך ייתכן שתוכלו להפחית את תדירותן על ידי יישום העצות הבאות:

  1. שימו לב למה שאתם אוכלים – נסו להימנע ממזונות שנראים כמגרים את רירית הפה. אלה עשויים לכלול אגוזים, צ'יפס, בייגלה, תבלינים מסוימים, מזון מלוח ופירות חומציים, כגון אננס, אשכולית ותפוזים. כמו כן, הימנעו מכל מזון שאתם רגישים או אלרגים אליו. צרכו מזונות בסיסיים, כגון פירות, ירקות, טופו ותה צמחים מקרר (במיוחד נענע וקמומיל), והימנעו ממאכלים חריפים, קפה, אלכוהול, בשר אדום ומלח.
  2. בחרו מזון בריא – כדי לסייע במניעת חוסרים תזונתיים, אכלו הרבה פירות, ירקות ודגנים מלאים. בזמן התקף יש להימנע ממזונות חריפים וחומציים, לשתות הרבה נוזלים ולאכול מזון רך.
  3. שימוש בקשית לשתיית משקאות יעזור להפחית את אי הנוחות.
  4. הקפידו על הרגלי היגיינת פה טובים – צחצוח שיניים קבוע לאחר ארוחות ושימוש בחוט דנטלי פעם ביום יכולים לשמור על הפה נקי וללא מזונות שעלולים לגרום לפצע. השתמשו במברשת רכה כדי לסייע במניעת גירוי ברקמות הפה העדינות, והימנעו ממשחות שיניים ושטיפות פה המכילות נתרן לאוריל סולפט. שטיפת הפה עם תמיסה עדינה של מלח ומים פושרים מספר פעמים ביום אמורה גם היא לעזור.
  5. הגנו על הפה שלכם – אם יש לכם פלטה או מכשירי שיניים אחרים, שאלו את רופא השיניים לגבי שעווה אורתודונטית לכיסוי קצוות חדים.
  6. הפחיתו את מידת הלחץ שאתם חווים – אם נראה שהפצעים שלכם קשורים ללחץ, למדו והשתמש בטכניקות להפחתת מתח, כגון מדיטציה ודמיון מודרך.
  7. טיפול טבעי לאפטות – החומצה הטאנית שבתה השחור עשויה לסייע בריפוי האפטות. ניתן לסחוט שקית תה על האזור הפגוע 3-4 פעמים ביום.

סובלים מאפטות ופצעים בחלל הפה והגרון? באתר תוכלו למצוא את מיטב המטפלים ברפואה סינית בישראל. אנו מזמינים אתכם להזמין טיפול אצל המטפל הקרוב לביתכם או להתייעץ עמנו כדי שנסייע לכם למצוא את המטפל הטוב ביותר עבורכם.

שאלות נפוצות על טיפולים ברפואה הסינית:
ככלל, רוב הטיפולים ברפואה הסינית אינם כואבים, אלא להפך – משרים תחושת נעימות, רוגע ושלווה. ישנם מספר טיפולים אשר מלווים בתופעות לוואי שאינן כואבות ונעלמות לאחר מספר ימים. להרחבה על תופעות הלוואי – אתם מוזמנים להמשיך ולשוטט באתר שלנו.
ובכן, קודם כל בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מתוודעים לתחום הרפואה הסינית וניגשים לקבלת טיפול רפואי ע"פ הגישה הסינית, מתוך הבנה ורצון להבריא את הגוף בצורה טבעית יותר. אך נכון, ישנם אנשים רבים אשר עדיין מטילים בספק את יעילות הרפואה הסינית – והם כמובן חושבים זאת מבורות. גם אתם עדיין סקפטיים? קראו את המאמרים המקצועיים שלנו באתר – והיווכחו בעצמכם!
הרפואה הסינית מגובה במחקרים מדעיים ורשמיים רבים. אע"פ שישנם כמה טיפולים אשר עדיין אינם הוכחו מחקרית, רוב הטיפולים המרכזיים ברפואה הסינית מבוססים ומוכרים רשמית ואף ניתנים בקופות החולים בארץ ובעולם. כמו כן, ישנם כמה מחלות אשר הפתרון היחידי המוכר אליהם כיום הוא באמצעות רפואה סינית. יחד עם זאת, הרפואה הסינית היא לא תחליף לרפואה המערבית-הקונבנציונאלית ויש להתייעץ עם מטפל מוסמך אשר ינחה אתכם כיצד לשלב את הטיפול הסיני יחד עם הטיפול המערבי לקבלת הפתרון האידיאלי עבורכם.
אמנם הטיפול דרך קופות החולים זול יותר, אך אין זה אומר כי הוא טוב יותר. בנוגע לבריאות שלנו- לפעמים דווקא כדאי להשקיע עוד קצת כסף כדי לקבל החזר משמעותי להשקעה שלנו. לרוב טיפול דרך קופות החולים קצר משמעותית מטיפול בקליניקה פרטית ובנוסף גם הקשב של המטפל אינו נתון כולו אליך אלא למספר מטופלים נוספים בו זמנית. לרוב, הטיפול דרך קליניקות פרטיות יותר איכותי, מקצועי וממוקד מטיפול דרך קופות החולים.
תרצו שנחזיר אתכם למשהו ספציפי בעמוד?
המאמר נכתב ע"י:
סיוון קידר
סיוון קידר

מרצה ומאמנת לאורח חיים בריא, מטפלת ברפואה סינית מסורתית, מטפלת בכירה בשיאצו ומאסטר רייקי, משנת 2010.

היה מעניין? החכמתם? אתם חייבים להראות גם לאחרים! שתפו:
אל תפספסו! מאמרים נוספים באתר שיעניינו אתכם:
טיפול במגע - טווינא
טווינא

טווינא – הפיזיותרפיה של הרפואה הסינית מקורו של עיסוי הטווינא בסין העתיקה. זהו

למאמר המלא»

רוצים לקבל פגישת ייעוץ בשווי של 268 ש"ח עם מטפל מומחה ברפואה סינית - ללא חיוב?

השאירו פרטים ואחד המטפלים שלנו יחזור אליכם בהקדם!

מטפל סיני זקן מאיר פנים
דילוג לתוכן