צ'י קונג

גם מדיטציה, גם אומנות לחימה וגם פעילות גופנית באותו זמן? הכירו את צ'י קונג – התרגול האולטימטיבי!

מחפשים דרך למדיטצה ולעשות פעילות גופנית?
רוצים להכיר אומנות לחימה שמתבססת על עבודה פנימית עמוקה ומאפשרת לכם לחיות בהרמוניה עם הסביבה?
זקוקים לטיפול שמשלב תנועה ומסייע לשקם פציעות ולרפא מחלות?

הכירו את הצ'י קונג, התרגול מן המזרח שכבש גם את המערב.

צ'י קונג - האימון שירפא לכם את הגוף והנפש!

מה זה צ'י קונג?

צ'י קונג הוא תרגול לחיזוק וטיפוח כוח החיים באמצעות טכניקות שונות, הכוללות נשימה, מדיטציה, תנועה ודמיון מודרך.

משמעות המילה צ'י היא "אנרגיית החיים", ובהקשר של צ'י קונג הכוונה גם לאנרגיה שמופקת באמצעות האוויר והנשימה. מתרגלי צ'י קונג מאמינים, שזוהי אנרגיה חיונית שקיימת בכל דבר ביקום, והיא זו המאפשרת חיים.

משמעות המילה קונג (או גונג) הוא מאמץ או עבודה. הכוונה היא למחויבות שהאדם משקיע בכל תרגול וברכישת המיומנויות של השיטה.

במסגרת תרגול צ'י קונג המתאמנים שואפים לפתח את יכולתם לתמרן את הצ'י במטרה לקדם ריפוי עצמי, למנוע מחלות ולשפר את איכות החיים.

תורת הצ'י קונג חושפת תרגילים שמחדשים את הקשר של האדם עם עצמו ועם הסביבה בהתבסס על חוק המאמץ המזערי ובהתאם לחוקי הטבע ולחמשת היסודות מפילוסופיית הרפואה הסינית.

צ'י קונג – מאז ועד היום

המונח צ'י קונג הוכר באופן נרחב רק בשנת 1953, כאשר פורסם מאמר של ליו גוי- ג'נג, שכותרתו "תרגול הטיפול בצ'י קונג", אך למעשה היא תוארה עד אז בכינויים רבים, ביניהם דאו-יין, שינג-צ'י, זואו-צ'אן, ג'ינג-זו ועוד.

האזכור הראשון לצ'י קונג מצוי ב- 'ספר השינויים', בערך בשנת 1212 לפנה"ס, שם מתוארים לראשונה 3 האנרגיות הטבעיות ביקום – Tian  (שמיים), Di (אדמה) ו- Ren (אדם).
לימוד היחסים בין הכוחות הללו היה הצעד הראשון בהתפתחות יסודות הצ'י קונג.

בהמשך, מייסד הטאואיזם לאו דזה, תיעד טכניקות נשימה בספר 'טאו דה ג'ינג'. באותה עת נושא הצ'י התפתח רבות בפילוסופיה המשויכת לרפואה סינית והצ'י קונג הפך לאחד מאבני היסוד שלה.

עד לשנת 200 לפנה"ס יובאו מהודו לסין שיטות מדיטציה שונות, שהשתרשו בזרמים דתיים, ששאפו לטפח את הצ'י לרמה עמוקה ועבדו עם פונקציות פנימיות של הגוף במטרה לשלוט בגופם, במוחם וברוחם.

במהלך השנים הבאות, עד לשנת 1911 לספירה, התפתחה אומנות הצ'י קונג והתגלה כי ניתן להשתמש בה למטרות אומנויות לחימה. כתוצאה מכך נוסדו סגנונות תרגול שונים שהושפעו מזרמים שונים מסין, הודו, יפן ומדינות נוספות.

החל משנת 1911 הצ'י קונג זכה לעדיפות עליונה ולהתפתחות מהירה הודות להקמתה של 'הרפובליקה העממית של סין'. מאז ועד היום, העוסקים במקצועות הרפואה ומאסטרים בצ'י קונג עושים מאמצים להפיץ את השיטה כטיפול בתנועה שמאפשר למנוע מחלות ולשפר את איכות החיים של המטופלים.

כיום מדענים לומדים צ'י קונג במונחים של פיזיולוגיה, ביוכימיה ורפואה מודרנית ואימונים סלקטיביים הוחלפו בהוראה ומחקר פתוחים יותר.

לאילו מטרות משמש הצ'י קונג?

באופן כללי, כל מתרגלי הצ'י קונג משלבים טכניקות ותרגילים שנבדלים במיקוד שלהם, אך כולן משתלבות באחת מ- 3 סוגי הצ'י קונג הבאים:

  • צ'י קונג רפואי

שיטת הטיפול העתיקה מבין ארבעת הענפים של הרפואה הסינית – דיקור, צמחי מרפא וטווינא. שיטה זו מתורגלת לצורך שיפור הבריאות, מניעה וטיפול במחלות.

  • צ'י קונג כאומנות לחימה

תרגול מסוג זה מתמקד בכושר הגופני של המתרגל. מתאמנים מתקדמים מסוגלים להפגין יכולות פיזיות שנחשבות לבלתי אפשריות על ידי המדע המודרני ולפתח מיומנויות שונות כמו שבירת לבנים, כיפוף חוטי פלדה הצבת חפצים חדים בחלקים פגיעים של הגוף מבלי להיפגע וכדו'.

  • צ'י קונג רוחני להארה

תרגול מסוג זה מתמקד במנטרות, מודרות (תנוחות ידיים), מדיטציות בישיבה ותפילות. הטכניקות הללו מושפעות מהבודהיזם, הטאואיזם והקונפוציאניזם. מטרת התרגול ללמד משמעת ולהוביל למודעות עצמית, שלווה והרמוניה עם האדם וסביבתו.

מה היתרונות הבריאותיים של הצ'י קונג ולאילו בעיות הוא יכול לסייע?

הצ'י קונג היא שיטה יעילה ומאוד קלה ללימוד.
היא מתאימה לכל אחד, ויכולה לסייע בהתמודדות עם מגוון מחלות וסימפטומים.

ממחקרים נמצא כי התרגול יעיל להפחתת דיכאון והפגת מתחים, הפחתת עייפות והטבה עם חולים בתסמונת העייפות הכרונית, חיזוק המערכת החיסונית, הקלה בתופעות הלוואי של טיפולים כימותרפיים בקרב חולי סרטן ועוד.

כמו כן, השיטה מתאימה לאנשים עם בעיות אורתופדיות, אנשים אחרי ניתוחים ובתהליכי שיקום ואנשים שעברו אירוע מוחי. יעילות הצ'י קונג לגב תחתון מוכיחה את עצמה קלינית בקרב מטופלים רבים.

לא מעט מטפלים ממליצים על צ'י קונג לחולי פרקינסון וטרשת נפוצה, ומתרגלים רבים מעידים על יעילות התרגול בצ'י קונג לריפוי עמוד השדרה.

צ'י קונג לגיל השלישי הוא הבחירה האידאלית, שכן הוא לא מפעיל לחץ על מפרקים, מאפשר תנועה איטית במסגרת מגבלות הגוף ואופן התרגול מותאם ליכולות המתרגל.

עוד ידוע, שתרגול צ'י קונג לנשים בהריון יכול לסייע עם סימפטומים כמו כאבי גב, והוא נחשב יעיל כטיפול בתנועה למבוגרים.

מכיוון שאימון צ'י קונג יכול להתבצע בעמידה או בישיבה הוא נותן מענה גם למטופלים עם מוגבלויות.

רוצים לקבל פגישת ייעוץ בשווי של 268 ש"ח עם מטפל מומחה בצ'י קונג - ללא חיוב?
השאירו פרטים ואחד המטפלים שלנו יחזור אליכם בתוך כמה רגעים

טכניקות וטקטיקות שונות לתרגול צ'י קונג

ישנם מספר סוגי טקטיקות שונות לבצע את תרגילי הצ'י קונג:

הטקטיקה מה היא כוללת?

צ'י קונג בתנועה

תרגול של תבנית/ סדרת תנועות איטיות ומתמשכות שמתואמות עם הנשימה ומשלבות התבוננות פנימית. התרגול יעיל להגברת זרימת הדם, לחיזוק הגוף ולהגברת המודעות.

צ'י קונג בעמידה (צאן צואן)

תרגול שכולל שהות ממושכת בתנוחות מסוימות ומזכיר במידת מה את היוגה. התרגול הנו משלים לצ'י קונג כאומנות לחימה.

צ'י קונג בישיבה

התרגול מתמקד בקשר של הגוף והנפש תוך התמקדות בנשימה ומיקוד המחשבה.

כיצד צ'י קונג משפיע על הגוף והנפש?

מתרגלי צ'י קונג מאמינים שהצ'י זורם בגופנו בערוצי אנרגיה המכונים מרידיאנים. כאשר זרימת הצ'י הרמונית האדם בריא, אך כאשר הצ'י חסר תנועה, תנועתו חסומה או שהוא נע מהר מידי הוא לא מזין את כל איברי הגוף בצורה נאותה, מה שמוביל להופעתן של פתולוגיות ומחלות.

תרגול צ'י קונג טיפולי דומה במהותו לטיפול בדיקור סיני, שכן באפשרות המתרגל לגרות נקודות ומערכות איברים שונות. פרט לכך, התרגול מסייע להזרים נוזל סינוביאלי למפרקים, לשחרר מתח משרירים תפוסים ולהפחית לחץ.

כמו כן, הצ'י קונג מאפשר לאזן בין חמשת הריגושים (פחד, כעס, להט, דאגה ועצב) וחמשת כוחות הטבע השולטים ביקום ובגוף האדם. בין סדרות התנועה העתיקות של הצ'י קונג נמנה משחק חמשת החיות שמבוסס על חיקוי תנועה של 5 חיות, המאפשרת איזון של 5 האלמנטים, האיברים הפנימיים וחמשת הריגושים המשויכים להם.

מה ההבדל בין טאי צ'י לצ'י קונג?

הטאי צ'י והצ'י קונג אמנם מאוד דומים זה לזה, אך גם שונים במספר הבדלים:

  1. הטאי צ'י הוא מעין תוצר של הצ'י קונג. בדרך כלל הוא יכלול תרגילים מתוך הצ'י קונג, אך בצ'י קונג לא יכיל תרגילי טאי צ'י.
  2. בעוד הטאי צ'י מוגדר כאומנות לחימה, הצ'י קונג מוגדר כתרגול למטרות ריפוי (בין היתר).
  3. אף על פי ששני התרגולים כוללים תנועה איטית, אופי התנועות מאוד שונה כמו גם טכניקות תנועה שונות. לדוגמה, בצ'י קונג משתמשים בטלטול, קפיצה מעלה ומטה, כריעה ואף תנועה חופשית, מה שלא קיים בטאי צ'י.
  4. בטאי צ'י מתרגלים רצף של תנועות שעובדות על הגוף כולו. לעומת זאת, בצ'י קונג מבצעים תרגילים שדורשים חזרה על תנועה מסוימת עד שהמתרגל חש בתועלת שהיא מביאה לו, לדוגמה, צ'י קונג לפתיחת הלב, פתיחת דרכי הנשימה או שחרור מתח מאזור הצוואר.

שיעור צ'י קונג – כמה זמן נמשך, מהו המחיר לשיעור ואיך ניתן ללמוד?

שיעור צ'י קונג נמשך כשעה. המחיר של השיעור יכול לנוע בין עשרות שקלים בודדים ל- 300 ₪.
ניתן להירשם לחוג צ'י קונג ולתרגל יחד עם קבוצה של מתאמנים או לשיעור יחידני.

האם ניתן ללמוד צ'י קונג דרך האינטרנט?

כיום ניתן להתנסות בלימוד צ'י קונג באינטרנט במסגרת שיעורים מקוונים. שנת הקורונה גרמה למתרגלים רבים לתרגל צ'י קונג בזום ולשמור על רצף התרגולים.

אין ספק שזו דרך נפלאה להיחשף לשיטה וליתרונותיה, אך עם זאת, חשוב לציין שלימוד אפקטיבי חייב להיעשות במסגרת לימוד פרטני, שכן לימוד תנועות ותרגול צ'י קונג למתחילים יכול להיות קל מאוד, אך הדיוק שלהן והעבודה המנטלית והרגשית שהמתרגלים עושים במהלך התרגולים דורשת הכוונה של מדריך צ'י קונג מקצועי ומיומן.

אז איך ניתן להתחיל ללמוד צ'י קונג ולרכוש את יסודות המקצוע?

אנו מזמינים אתכם לחוות ממקור ראשון את נפלאות הצ'י קונג בשיעור התנסות. צרו קשר, ונציגינו ישמחו לקשר אתכם עם המדריכים המובילים בארץ.

שאלות נפוצות על טיפולים ברפואה הסינית:
ככלל, רוב הטיפולים ברפואה הסינית אינם כואבים, אלא להפך – משרים תחושת נעימות, רוגע ושלווה. ישנם מספר טיפולים אשר מלווים בתופעות לוואי שאינן כואבות ונעלמות לאחר מספר ימים. להרחבה על תופעות הלוואי – אתם מוזמנים להמשיך ולשוטט באתר שלנו.
ובכן, קודם כל בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מתוודעים לתחום הרפואה הסינית וניגשים לקבלת טיפול רפואי ע"פ הגישה הסינית, מתוך הבנה ורצון להבריא את הגוף בצורה טבעית יותר. אך נכון, ישנם אנשים רבים אשר עדיין מטילים בספק את יעילות הרפואה הסינית – והם כמובן חושבים זאת מבורות. גם אתם עדיין סקפטיים? קראו את המאמרים המקצועיים שלנו באתר – והיווכחו בעצמכם!
הרפואה הסינית מגובה במחקרים מדעיים ורשמיים רבים. אע"פ שישנם כמה טיפולים אשר עדיין אינם הוכחו מחקרית, רוב הטיפולים המרכזיים ברפואה הסינית מבוססים ומוכרים רשמית ואף ניתנים בקופות החולים בארץ ובעולם. כמו כן, ישנם כמה מחלות אשר הפתרון היחידי המוכר אליהם כיום הוא באמצעות רפואה סינית. יחד עם זאת, הרפואה הסינית היא לא תחליף לרפואה המערבית-הקונבנציונאלית ויש להתייעץ עם מטפל מוסמך אשר ינחה אתכם כיצד לשלב את הטיפול הסיני יחד עם הטיפול המערבי לקבלת הפתרון האידיאלי עבורכם.
אמנם הטיפול דרך קופות החולים זול יותר, אך אין זה אומר כי הוא טוב יותר. בנוגע לבריאות שלנו- לפעמים דווקא כדאי להשקיע עוד קצת כסף כדי לקבל החזר משמעותי להשקעה שלנו. לרוב טיפול דרך קופות החולים קצר משמעותית מטיפול בקליניקה פרטית ובנוסף גם הקשב של המטפל אינו נתון כולו אליך אלא למספר מטופלים נוספים בו זמנית. לרוב, הטיפול דרך קליניקות פרטיות יותר איכותי, מקצועי וממוקד מטיפול דרך קופות החולים.
תרצו שנחזיר אתכם למשהו ספציפי בעמוד?
המאמר נכתב ע"י:
סיוון קידר
סיוון קידר

מרצה ומאמנת לאורח חיים בריא, מטפלת ברפואה סינית מסורתית, מטפלת בכירה בשיאצו ומאסטר רייקי, משנת 2010.

היה מעניין? החכמתם? אתם חייבים להראות גם לאחרים! שתפו:
אל תפספסו! מאמרים נוספים באתר שיעניינו אתכם:
טיפול במגע - שיאצו
שיאצו

שיאצו – כל מה שתמיד רציתם לדעת! אנרגיית הגוף לסוגייה השונים נעה במסלולים

למאמר המלא»

רוצים לקבל פגישת ייעוץ בשווי של 268 ש"ח עם מטפל מומחה ברפואה סינית - ללא חיוב?

השאירו פרטים ואחד המטפלים שלנו יחזור אליכם בהקדם!

מטפל סיני זקן מאיר פנים
דילוג לתוכן