תזונה סינית

תזונה סינית – איך, כמה ומהם הדברים שאם תקפידו עליהם לא תהיו חולים לעולם?

הטיפול במחלות ומניעתן באמצעות טיפול תזונתי, המכונה רפואה תזונתית, הוא מרכיב מרכזי בפילוסופיה וביישום העקרונות של הרפואה הסינית. הסינים מאמינים שרוב הבעיות הבריאותיות שלנו קשורות לחוסר איזון בתזונה – במה שאנו אוכלים ובדרך שבה אנו צורכים את המזון.

את עקרונות הריפוי בתזונה המבוססים על הרפואה הסינית ניתן ליישם גם במטבח הישראלי הממוצע. רוצים לגלות יותר על סודות הרפואה מן המזרח? המשיכו לקרוא וגלו אילו מוצרי מזון במקרר הביתי שלכם יתרמו לבריאותכם, וכיצד תוכלו לעשות שימוש בתזונה טבעית, המתבססת על עקרונות הרפואה הסינית, למניעת מחלות ושמירה על אורח חיים בריא.

טיפול ע

עקרונות התזונה על פי הרפואה הסינית

  • איזון

כל תחום ברפואה הסינית המסורתית עוסק באיזון, שנחשב להיבט החשוב ביותר בחיים, שיש לו קשר ישיר לבריאות האדם וליכולתו לחיות בהרמוניה עם הסביבה שלו.

בכל הנוגע לתזונה, האיזון בא לידי ביטוי באופן קונקרטי, שכן הסינים סולדים מכל סוג של עודף, ודוגלים באמרה שיש לשלב כל דבר במידה. אופנות המזון וטרנדים של דיאטות מנוגדים לחלוטין לעקרונות התזונה הסינית, שדוגלת בגיוון של כל סוגי המזון ושילוב כמויות נדיבות של ירקות ודגנים.

לאחר שהושלכה הקיצוניות מכותלי המטבח, יש להפנות את תשומת הלב לאיזון היין והיאנג וחמשת האלמנטים, מה שמוביל אותנו אל שני עקרונות תזונתיים, המתייחסים לטמפרטורה של המזון (חם, חמים, ניטרלי, קריר, קר) ולכיוון האנרגטי שלו (מכווץ, מפזר, מעלה או מוריד).

  • טיפול בשורש הבעיה

הרפואה הסינית המסורתית מתמקדת בטיפול בשורש הסיבה למחלות, ולא רק בסימפטומים שלהן. הסיבה השורשית למחלה כלשהי מתאפיינת בסופו של דבר בתסמיני עודף, מחסור או חוסר איזון של החומרים הבסיסיים, כולל יין ויאנג. טיפול תזונתי משמש לאיזון יין ויאנג, הזנת צ'י ודם, והשבת התפקוד התקין של האיברים והמרידיאנים.

  • עקרון חמשת הטעמים – תזונה לפי חמשת האלמנטים

בדומה לרפואת הצמחים הסינים, גם בתזונה הסינית מתייחסים ל- 5 הטעמים (מריר, מתוק, חמוץ, חריף, מלוח). כל טעם מתכתב עם מרידיאנים ואיברים ספציפיים. כך לדוגמה, הטעם המלוח שיש באצות הים נכנס למרידיאן הכליה ומשפיע על הכליה.

באופן ספציפי יותר, לכל טעם יש השפעה פונקציונאלית, וההשפעות הללו נלקחות בחשבון בעת המלצה על מזון או סוגי מזון:

    • מאכלים בטעם חמצמץ תפקידם להגביל את ההזעה, להפסיק את השיעול ולהקל על השלשול.
    • למאכלים מרים יש יכולת להוריד את הצ'י מטה, לייבש לחות, לסלק רעילות, ולטהר חום.
    • למאכלים מתוקים יש תפקיד בחיזוק ואיזון, הקלה על כאב ועוויתות.
    • למאכלים חריפים יש תפקיד בפיזור, העברת הצ'י והמרצת הדם. 
    • מאכלים מלוחים מזינים את הדם והיין ומרככים.

בנוסף לחמשת הטעמים המסורתיים, קיימת קטגוריה של מאכלים "ארומטיים" כמו נענע וכוסברה, שתפקידם להניע את הצ'י, לסלק לחות ולחזק את מערכת העיכול.

  • הטמפרטורה של המזון

מאפייני הטמפרטורה האנרגטית של המזון משמשים לצרכים מעשיים, ומסווגים האוכל הסיני לשלוש קבוצות אנרגטיות: מזון קריר / קר, מזון ניטרלי ומזון חמים/ חם.

    • תזונה סינית מקררת מזון קר/ קריר כמו אבטיח מסייע לנקות ולטהר חום ולסלק רעלים.
    • תזונה סינית מחממת – מזון חם/ חמים כמו שום ועוף מסייע לחמם את המרידיאנים, לחזק יאנג, להמריץ את הדם ולחסל קור.
    • איזון וניטרול טמפרטורת מזון – מזון ניטרלי מסייע להרמן ולאזן או לנטרל.

קל לראות כיצד ניתן להשתמש באנרגיית המזון להשגת איזון בגוף. אם אדם סובל ממצב הנגרם מקור, יומלץ לו להימנע ממאכלים קרים (וגולמיים) ולאכול מאכלים מחממים. הייעוץ ההפוך יינתן לאדם עם יותר מדי חום במערכת שלו.

  • דיאטה עונתית – תזונה סינית לפי עונות השנה

תזונה סינית בריאה התפתחה בחברה שהייתה ברובה חקלאית, ובחבל ארץ שחווה שינויים עונתיים מובהקים. תיאוריית הרפואה הסינית עוקבת אחר המחשבה הטאואיסטית מתוך אמונה שככל שנשאר קרובים יותר למקצבים ולמעגלי הטבע, כך נהיה בריאים ומאוזנים יותר. למרות שתושבי המדינות המתועשות התרחקו מהטבע במובנים רבים, זו טעות לחשוב שמחזורים טבעיים אלו חדלו להיות חשובים, שכן לא ניתן למחוק את ההשפעה של מיליוני שנים של התפתחות בטבע תוך כמה עשורים.

המקצב העונתי הטבעי של צ'י בגופנו עוקב אחר דפוס צפוי: צ'י עולה ונודד החוצה באביב, הוא מסתובב בחופשיות על פני הגוף בקיץ, הוא נודד פנימה ומטה בסתיו  ומתאסף בליבת הגוף בחורף.  תזונה אופטימלית מתחשבת בזרימה עונתית זו, ומדגישה מזונות הנוגעים גם לעקרונות שצוינו קודם לכן. 

    • האביב, העונה הסוערת, קשור לכבד. לכן יומלץ לצרוך במהלכומזונות המזינים את הכבד והדם תוך כדי סילוק רוח חיצונית (המתבטאת באלרגיות עונתיות).
    • אופי הקיץ הוא חם, ובמהלכו עלולים להידלדל נוזלי הגוף לכן יומלץ לצרוך במהלכו פירות וירקות מקררים ומזינים בנוזלים.
    • הריאות קשורות לסתיו הקריר והיבש, ובמהלכו יומלץלשלב מאכלים ניטרליים שילחלחו את היובש.
    • במהלך החורף הקר, חיוני לחזק היאנג, במיוחד בקרב מי שסובל ממצבי חוסר שמערבים קור.
  • השפעות התזונה על תהליכים ביולוגיים בגוף ואנרגטיקה של מזונות רפואה סינית

עקרונות הטיפול בתזונה לפי הרפואה הסינית כוללות מגוון של השפעות אנרגטיות שמעודדות ייזוע, שיתון, סילוק רעילות, לחלוח, חיזוק, פיזור, סילוק ליחה, המרצת צ'י ודם, קירורף חימום ואיזון.

בדרך כלל הטיפול בתזונה ישלב מספר עקרונות, והמלצות התזונה יכללו מספר סוגי מזון עם השפעות אנרגטיות שונות.

    • הרגלי אכילה

עקרונות התזונה הסינית כוללים גם הנחיות ברורות באשר לאופן צריכת המזון וטיפים לתזונה נכונה:

    • לאכול את המזון בישיבה.
    • ללעוס את המזון היטב בכדי להקל על תהליך העיכול ולהימנע מבזבוז של אנרגיה (צ'י).
    • להימנע מצפייה בטלוויזיה או כל עיסוק אחר בזמן הארוחה, כך שתשומת הלב תתמקד באכילה ובאופן האכילה.
    • מומלץ לצרוך מזון אורגני מקומי על בסיס תנובת העונה.
    • לאכול ארוחות מסודרות, לא גדולות או מאביסות כדי שלא להכביד על מערכת העיכול, ולא לדלג על ארוחות.

למי הטיפול בתזונה סינית יכול לסייע?

המלצות תזונה סינית ניתנות כחלק מטיפול ברפואה סינית לכל מטופל, בין שהוא מטופל בדיקור, בעיסוי רפואי או בתנועה. עם זאת, יש שבוחרים לאמץ את גישת התזונה הסינית וליישם אותה כחלק מאורח החיים שלהם.

בין היתר, הטיפול על פי עקרונות התזונה הסינית יכול לסייע במקרים ספציפיים. להלן מספר דוגמאות:

המקרהכיצד הטיפול מסייע?
 נשים בהיריון
 שמירה על תזונה נכונה ומאוזנת במהלך ההיריון מספקת לאם ולעובר את כל מרכיבי המזון הנחוצים לשמירה על בריאותם ולהתפתחות תקינה של ההיריון. באמצעות תזונה סינית להריון ניתן לסייע לאם להתמודד עם סימפטומים שונים שהיא עשויה לחוות במהלך ההיריון כמו בחילות בוקר, חוסר תיאבון, חולשה ועייפות כללית, בעיות שינה, הפרעות במערכת העיכול ועוד. כמו כן, שמירה על תזונה מסודרת תסייע לאם לשמור על משקל היריון תקין ובמידת הצורך למנוע או לטפל בסוכרת היריון.
 תזונה סינית לירידה במשקל הטיפול באמצעות תזונה בריאה לירידה במשקל יכול לסייע בחיזוק מערכת העיכול והמטאבוליזם של הגוף. על ידי התאמה אישית של המלצות תזונה ניתן ליישם תהליך בריא, מאוזן והדרגטי של ירידה במשקל, תוך התייחסות למחלות או פתולוגיות קיימות, תמיכה במערכות הגוף וחיזוק האיברים החלשים.
 תזונה סינית לטיפול בבעיות, למניעה ולריפוי מחלות הטיפול בתזונה סינית הוא חלק בלתי נפרד מהרפואה הסינית המסורתית, אשר בבסיסה נועדה למנוע היווצרות של מחלות ולטפל בגוף ונפש האדם על ידי שמירת האיזון הפנימי שלו והאיזון בינו לבין הסביבה שלו. עבור מי שמבקש להימנע או לטפל במחלות, תזונה סינית מותאמת אישית היא דרך נפלאה לתחזק את הגוף ולהזינו.
 שמירה על אורח חיים בריא תזונה בריאה ואורח חיים בריא הולכים יד ביד. מכיוון שהרפואה הסינית דוגלת בשמירה על הרמוניה של האדם עם מקצבי הטבע, היא שמה את הדגש על ניהול אורחות חיים בריאים ומאוזנים. כל עקרונות הטיפול ברפואה סינית, תזונה סינית ויתר הטיפולים הסינים המסורתיים נועדו תחילה לשמר אורח חיים בריא, אשר משליך באופן ישיר על בריאותו ורווחתו של האדם, וכן על יחסיו עם הסביבה. הטיפול באמצעות תזונה בריאה משליך בפן הפיזי, הרגשי והמנטלי, ועל כן נחשב לאחד הדברים שתומכים יותר מכל באורח חיים בריא.
 תזונה סינית לחיזוק הגוף והמערכת החיסונית שמירה על עקרונות התזונה הסינית והתאמת מזונות ושיטות בישול ספציפיות למטופל יכולה לסייע בחיזוק המערכת החיסונית, מה שעשוי להועיל למדוכאי מערכת חיסון, לילדים, לקשישים, לאנשים עם חולשה מולדת, למי שסובל מאלרגיות, מחלות אוטואימוניות, דלקות, שפעת עונתית ועוד.
 גיל המעבר נשים בגיל המעבר יכולות להסתייע בתזונה המתבססת על עקרונות הרפואה הסינית בכדי להקל על סימפטומים שונים, ביניהם גלי חום, הזעה לילית, הפרעות שינה ועוד.

נטורופתיה ותזונה סינית – קווי הדמיון וההבדלים בין השיטות

ניתן למצוא קווי דמיון בין התזונה הסינית לנטורופתיה. שתיהן דוגלות בטיפול טבעי תוך חיזוק הגוף והזנתו באופן שמותאם למצבו של המטופל, ולסימפטומים והמחלות מהן הוא סובל. גם בתזונה הסינית וגם בתזונה הנטורופתית מומלץ להמעיט בצריכת אלכוהול וקפאין וכן באכילת סוכרים, מזון שומני ומזון מטוגן, ולהקפיד לצרוך מזון שאינו מעובד. שתי השיטות דוגלות בצריכת מזון עונתי ומתבססות על ההנחה, שגוף ונפש משפיעים זה על זה, וכך גם הטיפול בהם.

עם זאת, הנטורופתיה דומה במידה רבה יותר לרפואה המערבית, שכן היא מאבחנת את המטופל ומתאימה לו טיפול על סמך פתולוגיות ומושגים מן המערב, כמו מחסור בוויטמינים לדוגמה. כמו כן, המטפל בנטורופתיה עשוי לשלב תורות שונות מן המערב כמו תזונה מותאמת אישית לפי גנטיקה וכדו'.

כיום יש מגוון מחקרים על מרכיבי מזון מן המטבח הסיני שתומכים בתיאוריות מערביות שונות, עם זאת, הטיפול בתזונה הסינית מתבסס על עקרונות הטיפול המסורתיים בשילוב הידע מן המערב.

יתרונות התזונה הסינית על פני גישת התזונה המערבית

הגישה הסינית שמה את הדגש על סוג המזון ואופי צריכתו. היא עוסקת פחות בכמויות המזון, וכלל לא נכנסת לפרמטרים כמו ערך קלורי.

כמו כן, פרוטוקול הטיפול ומטרותיו עשויים להשתנות לאורך התהליך הטיפולי, ויחד איתם גם התפריט של המטופל, כאשר המטרה היא ליצור איזון באופן מיטבי. מכיוון שגורמים פנימיים וחיצוניים הינם דינמיים, גם הטיפול בתזונה עשוי להשתנות בהתאם.

עם זאת, מטפלים בתזונה סינית במדינות המערב, לרבות ישראל, משתדלים להתאים את תפריטי התזונה לחיים המודרניים ככל שניתן, וכן לאורחות החיים במערב בכלל, ובפרט לאלו של המטופל.

אילו מאכלים מרכזיים מומלץ לאכול?

התזונה הסינית מדגישה את החשיבות של צריכת כל סוגי המזון, עם דגש על ירקות ודגנים. באופן כללי, מומלץ לאכול מזון מבושל על פני מזון נא, מכיוון שזה מקל על תהליך העיכול ודורש פחות אנרגיה.

המטבח הסיני כולל מגוון רחב של מצרכים ומזונות שיש במטבח הישראלי הממוצע. להלן דוגמאות למצרכים שאתם עשויים למצוא במתכונים מהמטבח הסיני:

  • מגוון עשיר של ירקות, כולל ירקות שורש, , אצות, עגבנייה, תפוח אדמה, סלרי, נבטים, תירס, כרוב, ברוקולי, שעועית, סויה, בוק צ'וי, אפונה, אפונה ועוד.
    • פלפל אדום – הפלפל האדום נחשב למתקדם ביותר בתהליך ההבששלה, ולכן הוא המומלץ ביותר לצריכה. טעמו המתוק מסייע למערכת העיכול, וכיוונו האנרגטי כלפי מטה. לכן הוא יעיל לטיפול בעצירות. פרט לכך הוא מועיל לסוכרתיים, אנשים, אנשים שסובלים ממחלות לב ועוד.
    • סוגים שונים של פטריות יעילים למצבים שונים. באופן כללי, הפטריות מסייעות לחיזוק אלמנט האדמה והמתכת, ויעילות לטיפול באסטמה, אלרגיות, מחלת הנשיקה, תסמונת התשישות הכרונית ועוד.
    • נבטים – הסינים מייחסים חשיבות רבה לצריכת נבטים על כל סוגיהם, בעיקר בעונת האביב, שכן על מנת לצאת מתרדמת החורף ולעשות באופן יעיל את המעבר מאלמנט המים לאלמנט העץ, המשויך לאביב, נדרש כוח הפריצה שבא לידי ביטוי בנביטה. מכיוון שהנבטים מאבדים מאיכותם בבישול, מומלץ לצרוך אותם טריים.
  • פירות – את הפירות נוהגים הסינים להגיש בסוף הארוחה. נפוץ לראות במתכונים השונים אננס, אגס, תפוח, חבוש, פירות יער, משמש, שזיף, תותים, פירות הדר, בננה, מנגו ועוד.
    • ליצ'י – טעמו המתוק מסייע לאזן את אלמנט האדמה, ולכן הוא מועיל למערכת העיכול. הוא מזין בנוזלים, ולכן מסייע לטפל ביובש בפה וצמא מוגבר.
    • מלון – בעל אנרגיה קרה, ולכן מסייע בסילוק חום ורעילות. מזין בנוזלים ויעיל לחיזוק היין.
  • בשר – הסינים נוהגים לשלב מגוון סוגי בשר במנות שלהם, ביניהם בשר עוף, הודו, ברווז ובקר.
    • כבד בקר/ כבד עוף – נחשבים למחזקי דם ומועילים למצבים של סחרחורות וכאבים לפני ווסת בקרב נשים.
    • כליות בקר/ כליות כבש – מחזקים את היאנג וה- JING, ולכן יעילים לטיפול בכאב גב תחתון, חולשה, כאבי ברכיים, בעיות שמיעה, ליבידו חלש ובעיות במתן שתן.
  • דגים ופירות ים – המטבח הסיני כולל כמעט את כל חיות הים, אולם בישראל נהוג לשלב את פירות הים הנפוצים – חסילונים, צדפות, קלמארי וקוויאר. פרט לכך, בתפריטים הסיניים מופיעים מבחר מאוד רחב של דגים שגדלים במים מתוקים ומלוחים.
    • שמן דגים – מזין ומלחלח, ולכן יעיל לטיפול ביובש בעור ומחלות עור כמו אסטמה, פסוריאזיס וזאבת.
  • דגנים וקטניות – התפריט הסיני כולל את כל סוגי הקטניות והרבה מאוד סוגי דגנים, כולל שיבולת שועל, חיטה, כוסמת, גריסי פנינה, אמרנט, אורז לבן ושחור, אורז בר, דוחן, קינואה, שעורה ושיפון.
    • שעועית שחורה – צבעה הכהה מסמל את חיזוק אלמנט המים, ולכן היא יעילה לחיזוק הרחם ומערכת הפיריון, וכן לכאבי גב וברכיים שנובעים מחולשה.
  • תבלינים – הל, קינמון, אגוז מוסקט, פפריקה, ציפורן, פלפל שחור, ריחן, אניס, זעפרן, כמון, כורכום
    • כמון – מסדיר את פעילות מערכת העיכול ויעיל לסימפטומים שונים כמו כאבי בטן, נפיחות, גזים ועוד.
  • מוצרי מזון נוספים: גבינות צאן, יוגורט, טופו, ביצים, מבחר עשיר של זרעים, אגוזים וגרעינים, ממתיקים טבעיים כמו מולסה, דבש ואגבה ועוד.

כיצד מתאים המטפל תפריט תזונתי אישי למטופל?

המעבר לתזונה בריאה על פי עקרונות התזונה הסינית יכול להיות מאוד פשוט, מכיוון שבכל בית יש מבחר עשיר של מצרכים, הנדרשים להכנת מגוון עשיר מאוד של מנות.

בכדי להתאים למטופל תפריט, יש לעשות אבחון שמתבסס על עקרונות הרפואה הסינית. לצורך העניין, המטפל עשוי לשאול את המטופל שאלות אודות מצבו הבריאותי והרגשי, לעשות אבחון באמצעות הדופק והלשון ואף לבחון בדיקות רפואיות של המטופל על מנת להתחשב בגורמים שונים כמו רמת הסוכר בדם, לחץ הדם של המטופל, רמת השומנים בדם ועוד.

אף על פי שהתזונה הסינית מתבססת על עקרונות הרפואה הסינית, המטפלים במערב משלבים ידע מודרני ומבוסס מחקרים, הן על מנת להבטיח יעילות מרבית מהטיפול התזונתי, והן בכדי לנקוט במשנה זהירות ולשמור על עקרון הריפוי הראשון בכל תחום טיפולי – להימנע מלהזיק למטופל.

בהתאמה אישית של תזונה סינית, תפריט שניתן למטופל צריך לקחת בחשבון מגוון שיקולים, ביניהם אורחות החיים של המטופל, העבודה שבה הוא עוסק, מידת היכולת שלו לבשל לעצמו את האוכל ועוד.

תזונה סינית – מתכונים

מרק בטטה

לחיזוק אלמנט האדמה ומערכת העיכול, מומלץ לכל המשפחה, ובמיוחד לילדים ופעוטות, בעיקר בעונת החורף.

איך מכינים?

    1. מקלפים וחותכים 2 בטטות גדולות, 4 גזרים, 2 תפוחי אדמה גדולים ובצל לבן.
    2. מבשלים את הירקות במים עם מלח (לפי הטעם) ומעט אגוז מוסקט עד לריכוך וטוחנים יחד עם הנוזלים עד לקבלת המרקם הרצוי. כמות המים תקבע את מידת הסמיכות או הדלילות של המרק.
    3. ניתן להוסיף לפת, דלעת, עדשים כתומות ומעט ג'ינג'ר ולהגיש עם בצל ירוק קצוץ לקישוט.
  •  

ממרח חומוס

החומוס מכיל כמות נאה של חלבון ונחשב למחזק צ'י. יש לו ערך גליקמי נמוך, ולכן מצוין גם לסוכרתיים. לפי הרפואה הסינית הוא מסייע להפרעות שינה ולירידה בזיכרון.

איך מכינים?

    1. טוחנים במעבד מזון 2 כוסות גרגירי חומוס שבושלו במים עד לריכוך מלא, 1/4 כוס טחינה גולמית, 1/4 כוס מהמים שבהם בשלו הגרגירים, 3 שיני שום כתושות, מיץ סחוט מלימון 1 ומלח (לפי הטעם).
    2. אם הממרח סמיך מידי, ניתן להוסיף נוזלים מהמים שבהם בושלו הגרגירים.
    3. ניתן לזלף מעל שמן זית ולפזר פפריקה מתוקה ועלי פטרוזיליה או כוסברה בעת ההגשה.

סלט שעועית לימה

לפי הרפואה הסינית, שעועית לימה יעילה לחיזוק הריאות ולטיפול בשיעול יבש וקשיי נשימה.

איך מכינים?

    1. חולטים 2 כוסות שעועית לימה קפואה במים חמים עם מעט מלח.
    2. מרתיחים את המים ומבשלים כ- 5-7 דקות על אש נמוכה (מומלץ להימנע מבישול יתר).
    3. מסננים את השעועית ומעבירים לקערה, אליה מוסיפים בצל קצוץ, 2 מלפפונים חמוצים קצוצים וכף כוסברה או פטרוזיליה קצוצים.
    4. את הרוטב לסלט מכינים מלימון סחוט, 3 כפות שמן, מעט מלח, פלפל לבן ו- 2 שיני שום כתושות.
    5. מגישים את הסלט לאחר קירור.

מה המחיר של ייעוץ תזונתי אצל מטפל בתזונה סינית, והאם כדאי ללכת לטיפול אצל מטפל פרטי?

הטיפול בקליניקות הפרטיות בתזונה סינית יכול לנוע בין 150 ₪ למאות שקלים. אולם הטיפול ניתן כטיפול משלים, ועלותו כוללת שיטות טיפול נוספות כמו דיקור, טווינא וכדו'.

את הטיפולים ברפואה הסינית ניתן לקבל גם במסגרת הקליניקות שמפעילות קופות החולים. יש כיום מרפאות רפואה משלימה בכל רחבי הארץ, שמעניקות למבוטחי קופות החולים טיפולים מסובסדים במגוון  מאוד רחב של שיטות טיפול, לרבות רפואה סינית ותזונה סינית.

עם זאת, הבחירה במטפל באופן פרטי, אף על פי שיכולה לעלות יותר, יכולה גם להועיל יותר למטופל, במיוחד אם הוא מחפש מומחה, שיסייע לו עם התמודדות של מחלה ספציפית או לטובת מטרה מסוימת כמו הפחתה במשקל, תמיכה במהלך ההיריון וכדו'.

מעבר לכך, ידוע שחיבור בין מטפל ומטופל עשוי לתרום לתהליך הטיפולי. מטופל נינוח מאפשר לתהליך הטיפולי להתרחש, מציב פחות התנגדויות, ובכך משחרר חסימות אנרגטיות בחדר הטיפולים.

מוכנים להתנסות בטיפול תזונתי על פי עקרונות הרפואה הסינית? יש לנו תחושה שזה הולך להיות טעים, מזין ומאוד מרפא ובריא. צרו קשר, ונציגינו ישמחו לקשר אתכם עם מומחי הרפואה הסינית המובילים בארץ שמשלבים טיפול בתזונה סינית ומתמחים בתחום שבו אתם מחפשים מומחה.

אז מה היה לנו עד עכשיו?
המאמר נכתב ע"י:
סיוון קידר
סיוון קידר

מרצה ומאמנת לאורח חיים בריא, מטפלת ברפואה סינית מסורתית, מטפלת בכירה בשיאצו ומאסטר רייקי, משנת 2010.

היה מעניין? החכמתם? אתם חייבים להראות גם לאחרים! שתפו:
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
אל תפספסו! מאמרים נוספים שיעניינו אתכם:
דילוג לתוכן