תשאול ואבחון מטופל ברפואה הסינית

תמיד תהיתם למה צריך את זה בכלל? בואו להבין פעם אחת ולתמיד – הכל על תשאול ואבחון מטופל ברפואה הסינית!

האם גם אתם תהיתם מה המטפל מנסה לאתר באבחנת הדופק שהוא עושה בתחילת הטיפול? סקרנים לגלות למה הוא בוחן את הלשון שלכם? נראה לכם מוזר שהוא שואל כל כך הרבה שאלות על כל כך הרבה נושאים והרגלים שלא נראים קשורים לבעיה שבגללה הגעתם לקליניקה?

המאמר הבא יעשה לכם סדר.
לפניכם כל שיטות האבחון והתשאול שבהם נעזרים המטפלים ברפואה סינית בכדי להגיע לאבחנה מדויקת ולבחור אסטרטגיית טיפול נכונה. גלו מה כל אבחנה מספרת, ולמה יש לאבחנות הללו חשיבות מכרעת בחדר הטיפולים ובסיכוי לעזור למטופל ולשפר את בריאותו ורווחתו הכללית.

לפני הכל.. מהי בכלל רפואה סינית?

רפואה סינית היא תורת ריפוי עתיקה בת אלפי שנים, המתבססת על עקרונות הפילוסופיה הסינית.
במסגרת הרפואה הסינית נכללים טיפולי דיקור (אקופונקטורה), טיפול בצמחים ובתזונה, טיפולי מגע (טווינא) וטיפול בתנועה (צ'י קונג).

הרפואה הסינית התפתחה רבות לאורך השנים והצליחה לכבוש גם את המערב.
אף על פי שבעיקרה היא רפואה מניעתית, היא מסייעת לטפל ולהקל על מטופלים שסובלים מקשת רחבה מאוד של מחלות, החל מצינון ושפעת ועד לסרטן או מחלות אוטואימוניות.

כיום בבתי חולים רבים בארץ ובעולם משלבים את שיטות הטיפול של הרפואה הסינית.
נפוץ לראות את השילוב שבין הרפואה המערבית והרפואה הסינית בעיקר בתחומי הפוריות, הגניקולוגיה, האונקולוגיה והטיפול בילדים. אם תרצו, תוכלו להרחיב כאן יותר על מהי הרפואה הסינית.

חשיבות האבחון והתשאול ברפואה הסינית

אבחנה מדויקת מבטיחה טיפול מדויק ונכון, אך חשוב מכך, היא עשויה למנוע טיפול לא נכון והסבת נזק למטופל. מסיבה זו תשאול ואבחון מטופל הם החלק החשוב ביותר בטיפול מכל סוג, לרבות שיטות הטיפול על פי הרפואה הסינית.

במאמר נבחן את השיטות השונות לאבחון בהן נעזרים המטפלים במסגרת טיפולי רפואה סינית.
זה יעזור לכם להתכונן לקראת הטיפול ויסביר לכם מדוע מטפל ברפואה סינית שואל אתכם על הרגלי השינה בשביל לטפל בבעיות העיכול, למה הוא בוחן את צורת הלשון שלכם ומה הוא בוחן כאשר הוא בודק לכם את הדופק.

תשאול מטופל לפני הטיפול ברפואה סינית

אבחנת המטופל מתחילה כבר בשיחת הטלפון.
זה עשוי להישמע מוזר, אך המטפל ברפואה סינית אינו מסתמך רק על ממצאי בדיקות וסימפטומים שהמטופל מתאר. הוא מאבחן את המטופל לפי גורמים נוספים, ביניהם קצב הדיבור, האינטונציה, היכולת להיות ממוקד וענייני, מידת האסרטיביות שהוא מפגין ועוד.

חשוב לציין, שזוהי אינדיקציה אחת מיני רבות. המטפל מודע לכך ששיחת הטלפון אינה משקפת את מצבו של המטופל בכל רגע נתון. עם זאת, הוא עשוי לדלות מידע שיכול להיות חיוני בהמשך.

עוד במהלך השיחה, המטפל עשוי לשאול באשר לסיבת הפנייה לטיפול, האם המטופל עבר בדיקות או טיפולים קודמים ובמידת הצורך ימליץ על בדיקות שיש לבצע לפני מועד הטיפול.

התבוננות והקשבה

אחת היכולות שכל מטפל מפתח לאורך השנים היא היכולת להתבונן ולהקשיב.
עם הגיעו של המטופל לקליניקה, המטפל עשוי לדלות מידע מהטמפרמנט של המטופל, מהאופן שבו הוא נכנס לקליניקה (מהסס, בטוח וכדו'), ההליכה שלו, היציבה ומנחי הגוף, שפת הגוף, מקצב ההליכה, צורת ההליכה, לחיצת היד של המטופל (האם היא רפויה או חזקה, רגעית או מתמשכת וכו') א-סימטריה, טונוס שרירים ועוד..

התשאול שנערך במסגרת הטיפול הראשון הוא דו – כיווני. זה אומר שבמהלכו גם המטופל אוסף אינפורמציה על המטפל. פרט לכך, זה המקום לערוך תיאום ציפיות.

שאלון בריאות למטופל – טופס תשאול רפואה סינית

בתחילת הטיפול המטפל עורך תשאול, שנועד לתת לו כמה שיותר מידע לצורך אבחון מדויק ובחירת אסטרטגיית הטיפול הנכונה ביותר למטופל לאותו היום.

השאלון בנוי משאלות פתוחות, על מנת לתת למטופל לבחור את המילים שיבטאו את תחושותיו, חוויותיו והסימפטומים מהם הוא סובל. לדוגמה, ניתן לתאר כאב במגוון דרכים: דוקר, לוחץ, עמום, מפלח, מפעפע ועוד. סוג הכאב יבטיח אבחנה מדויקת ויסייע למטפל לדייק את אסטרטגיית הטיפול – חיזוק, פיזור, הנעה, חימום ועוד.

במסגרת התשאול יבחן המטפל גם את ההיסטוריה הרפואית של המטופל, הרגלים ואורח חיים ותרופות שהמטופל נוטל.

רוצים לקבל פגישת ייעוץ בשווי של 268 ש"ח עם מטפל מומחה ברפואה סינית - ללא חיוב?
השאירו פרטים ואחד המטפלים שלנו יחזור אליכם בתוך כמה רגעים!

מהם סוגי האבחון המרכזיים הקיימים ברפואה הסינית?

  • אבחנת לשון

הלשון היא שריר שמעניק למטפל מבט פנימה. היא מבטאת את מצב הצ'י, הדם ונוזלי הגוף ומתייחסת לפתולוגיות כרוניות.

בעת אבחון לשון ברפואה סינית המטפל בוחן את מבנה הלשון, התנועתיות שלה, הצבע והצורה שלה ועובי החיפוי שיש עליה (גם העדר חיפוי עשוי להעיד על פתולוגיות שונות).

הלשון ברפואה הסינית מבטאת את האיברים השונים ולכן למיקום הסימנים שמופיעים על גביה יש חשיבות רבה. באופן כללי, הלשון מקושרת ללב ומהווה הפתח החיצוני שלו.

מכיוון שהלשון משתנה לאט יחסית, אבחון לשון מהווה משוב נפלא להצלחת הטיפול. ניתן להשוות את מצב הלשון למצבה בטיפול הראשון, וכך לבחון האם הטיפול מונע לכיוון הנכון והאם אסטרטגיית הטיפול נכונה ומועילה.

לפני שמגיעים לטיפול חשוב להימנע משתיית קפה, צריכת סיגריות או סלק וצבעי מאכל, שעשויים להשפיע על צבע החיפוי של הלשון. כמו כן, 3 ימים לפני הטיפול יש להימנע מצחצוח הלשון במברשת שיניים על מנת לאפשר לחיפוי להופיע ולתת אינדיקציה באשר למצב המטופל.

  • אבחנת פנים

אבחון פנים ברפואה סינית מתבצע ברבדים שונים.
הרבה מאוד מאבחנות הפנים הן כלליות, אולם במקרים מסוימים, המטפל עשוי לדלות מידע חיוני ורב ערך לצורך אבחון מדויק או לחיזוק אבחנה קיימת.

אבחון פנים כולל התבוננות במבנה הפנים, בגוון העור, במרקם ובברק שלו, בברק שיש למטופל בעיניים, שיעור או העדר שיעור באזורים מסוימים בפנים, פצעונים, צלקות ועוד.
המטפל דולה מידע רב ממבנה העיניים, גודל הנחיריים ואף מלחלוח השפתיים של המטופל. את כל אלו הוא עושה כדרך אגב, ולא בהכרח בידיעת המטופל. אם הוא מבחין במשהו יוצא דופן הוא עשוי לשאול את המטופל או להסב את תשומת ליבו.

את הפנים ניתן לאבחן בכמה דרכים.
להלן חלק מהדרכים באמצעותן ניתן לחלק את הפנים לאיברים או אזורי גוף שונים:

    • אזור המצח מבטא את המחמם העליון, הראש והפנים. העיניים את הריאות. והלב, השפתיים והסנטר את אזור הגניטליה.
    • אזור המצח והגבות מבטא את האינטלקט והרוח, מרכז הפנים את האמוציות והשפתיים והסנטר את המחמם התחתון וכוח הרצון.
    • המצח כביטוי ישיר למה שקורה מאחוריו, ביטוי ותוצר של מערכת העצבים ותהליכים שכלתניים.
    • הגבות כביטוי למצב הקונסטיטוציוני הבסיסי של המטופל. יש משמעות לצורה שלהן ולשיעור.
    • הרווח שבין הגבות והעיניים מבטאים את מצב הכבד ואלמנט העץ.
    • האף הוא ביטוי של הריאות, קצה האף מבטא את הלב וגשר האף מבטא את עמוד השדרה והמבנה האורתופדי.
    • הפילטרום מבטא את המצב הקונסטיטוציוני הבסיסי של המטופל.
    • הפה והשפתיים מבטאים את מצב הקיבה ומערכת העיכול.
  • אבחנת דופק

אבחון דופק הוא בין המיומנויות המורכבות ביותר שהמטפל ברפואה סינית נדרש לפתח.
עם זאת, היא מהווה אבן יסוד לאבחון המטופל, מכיוון שהיא משקפת את מצבם של כל 12 האיברים העיקריים בגוף האדם.

מטפל מיומן מסוגל באמצעות אבחנת דופק לקבל אינדיקציה באשר למצבו הנפשי והרגשי של המטופל ואף לדעת מתי מטופלת נמצאת בתקופת הביוץ.

להבדיל מהלשון, הדופק של המטופל עשוי לבטא גם פתולוגיות אקוטיות, ולכן הוא עשוי להשתנות מהר יותר.

בעת בדיקת הדופק המטפל בוחן 3 פרמטרים עיקריים:

    1. חיות הדופק, הגודל והעוצמה שלו, הנפח והנוכחות שלו. אלו מעידים בדרך כלל גם על מצבו של צ'י הקיבה.
    2. בעומקו, הדופק מעיד על מצב היין והכליות.
    3. יציבות הדופק, הקצב, האיכות והסדירות של הדופק מעידים על המצב הנפשי של המטופל.

פרט לכך, הדופק נבחן ב- 6 עמדות שונות בכל יד. סה"כ 12 עמדות. כל אחת מהן נותנת למטפל אינדיקציה נוספת על מצב האיברים הפנימיים, רמת הצ'י שלהם ופתולוגיות שהם עשויים לסבול מהן.

  • אבחנת גוף בטיפולי מגע ודיקור

הגוף לא מרמה, ובמרבית המקרים הוא משקף את מה שמתחולל בתוכו.
גוון עור שונה, כתמים, צלקות, שיער יתר או העדר שיער באזור ספציפי, בצקת, פצע שאינו מגליד ודברים נוספים עשויים להעיד על מגוון חוסרי איזון ופתולוגיות כמו חוסר הזנה דמית, תקיעות אנרגטית, בעיה בוויסות הנוזלים, חולשת צ'י ועוד.

במסגרת אבחנת הגוף המטפל בוחן הבדלים בין צד ימין ושמאל בעמידה, בשכיבה על הבטן ובשיבה על הגב. ההבדלים עשויים להעיד על בעיה אורתופדית, חוסר איזון באיברים ספציפיים ועוד.

בטיפולי מגע יבצע המטפל אבחנת בטן ואבחנת גב באמצעות התבוננות ומגע.
בדומה לדופק והלשון, אבחון בטן עשוי לבטא פתולוגיות אקוטיות ואבחון גב פתולוגיות כרוניות.

קיימת חשיבות לנפיחות, חוסרי איזון, א-סימטריה וכמובן, התחושה שהמטפל מקבל בעת המגע והלחיצה על האזורים השונים.

מדוע התשאול והאבחון ברפואה הסינית ארוך ולעיתים נדמה כ"פולשני" לעומת הרפואה המערבית?

הרפואה הסינית היא רפואה הוליסטית, שמתייחס למכלול הסימפטומים שהמטופל מתאר והצורות שבהן הגוף מבטא אותן.

להבדיל מהרפואה המערבית, ברפואה הסינית קיים קשר הדוק בין האיברים השונים וחוסר איזון באיבר אחד עשוי להתבטא באיברים נוספים.
לצורך העניין, כאשר מטופל מתלונן על כאב ראש, זה עשוי לנבוע מחולשת צ'י של הקיבה, מעודף צ'י בכבד או מחדירת פתוגן חיצוני. על מנת לדעת את מקור הכאב ולטפל בו באופן ממוקד ויעיל, חשוב לדעת על הרגלי התזונה של המטופל, אופי העבודה שבה הוא עוסק או היכן בילה לפני הופעת כאב הראש.

המטפל ברפואה הסינית מתייחס לגוף המטופל כמערכת אנרגטית שלמה, אשר חוסר, עודף או תקיעות של אנרגיה במקום אחד, לאורך זמן ישפיעו בהכרח על מקום אחר.
מכיוון שחוסרי האיזון מתבטאים בגוף ובנפש, ואין להפריד אותם אלו מאלו, חשוב לבחון אספקטים שונים שעשויים להיות מושפעים מחוסרי האיזון הללו, ביניהם מאפייני השינה של המטופל, סדירות ואופי היציאות שלו, הטמפרמנט שלו ועוד.

האם ניתן לבצע אבחון עצמי?

אבחון עצמי על פי עקרונות הרפואה הסינית עשוי להיות מאוד מבלבל גם למטפל מיומן ובקיא.
עם זאת, בהדרכת המטפל יכול המטופל לבחון שינויים שמתרחשים בגופו.

אף על פי שהמטופל יכול לבחון הבדלים בחיפוי הלשון או בתדירות היציאות, אין בכך בכדי להעניק לו אבחנה ספציפית. למרבית המטפלים נדרשים לא מעט שנים של ניסיון קליני בכדי לחדד את מיומנויות ויכולות האבחון ולהגיע לרמה גבוהה של אבחון מטופלים לפי הרפואה הסינית.

לסיום,

אם הגעתם עד לכאן, אתם כבר יודעים לא מעט על שיטות האבחון ועל התשאול שמשמשים את המטפלים ברפואה הסינית לצורך אבחון מדויק ובחירת אסטרטגיית טיפול.

אנו מקווים שזה מעניק לכם יותר הבנה וביטחון באשר למה שצפוי לקרות בחדר הטיפולים, אך אם יש לכם שאלות נוספות, אם אתם זקוקים למטפל שמתמחה בתחום ספציפי, אם אתם מתלבטים איזה סוג טיפול מתאים לכם, יש לנו את האפשרות לסייע לכם.

אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו כדי שתוכלו לקבל מענה לכל שאלה או התלבטות וכדי שתוכלו לבחור את המטפל שנכון עבורכם.

שאלות נפוצות על טיפולים ברפואה הסינית:
ככלל, רוב הטיפולים ברפואה הסינית אינם כואבים, אלא להפך – משרים תחושת נעימות, רוגע ושלווה. ישנם מספר טיפולים אשר מלווים בתופעות לוואי שאינן כואבות ונעלמות לאחר מספר ימים. להרחבה על תופעות הלוואי – אתם מוזמנים להמשיך ולשוטט באתר שלנו.
ובכן, קודם כל בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מתוודעים לתחום הרפואה הסינית וניגשים לקבלת טיפול רפואי ע"פ הגישה הסינית, מתוך הבנה ורצון להבריא את הגוף בצורה טבעית יותר. אך נכון, ישנם אנשים רבים אשר עדיין מטילים בספק את יעילות הרפואה הסינית – והם כמובן חושבים זאת מבורות. גם אתם עדיין סקפטיים? קראו את המאמרים המקצועיים שלנו באתר – והיווכחו בעצמכם!
הרפואה הסינית מגובה במחקרים מדעיים ורשמיים רבים. אע"פ שישנם כמה טיפולים אשר עדיין אינם הוכחו מחקרית, רוב הטיפולים המרכזיים ברפואה הסינית מבוססים ומוכרים רשמית ואף ניתנים בקופות החולים בארץ ובעולם. כמו כן, ישנם כמה מחלות אשר הפתרון היחידי המוכר אליהם כיום הוא באמצעות רפואה סינית. יחד עם זאת, הרפואה הסינית היא לא תחליף לרפואה המערבית-הקונבנציונאלית ויש להתייעץ עם מטפל מוסמך אשר ינחה אתכם כיצד לשלב את הטיפול הסיני יחד עם הטיפול המערבי לקבלת הפתרון האידיאלי עבורכם.
אמנם הטיפול דרך קופות החולים זול יותר, אך אין זה אומר כי הוא טוב יותר. בנוגע לבריאות שלנו- לפעמים דווקא כדאי להשקיע עוד קצת כסף כדי לקבל החזר משמעותי להשקעה שלנו. לרוב טיפול דרך קופות החולים קצר משמעותית מטיפול בקליניקה פרטית ובנוסף גם הקשב של המטפל אינו נתון כולו אליך אלא למספר מטופלים נוספים בו זמנית. לרוב, הטיפול דרך קליניקות פרטיות יותר איכותי, מקצועי וממוקד מטיפול דרך קופות החולים.
תרצו שנחזיר אתכם למשהו ספציפי בעמוד?
המאמר נכתב ע"י:
סיוון קידר
סיוון קידר

מרצה ומאמנת לאורח חיים בריא, מטפלת ברפואה סינית מסורתית, מטפלת בכירה בשיאצו ומאסטר רייקי, משנת 2010.

היה מעניין? החכמתם? אתם חייבים להראות גם לאחרים! שתפו:
אל תפספסו! מאמרים נוספים באתר שיעניינו אתכם:

רוצים לקבל פגישת ייעוץ בשווי של 268 ש"ח עם מטפל מומחה ברפואה סינית - ללא חיוב?

השאירו פרטים ואחד המטפלים שלנו יחזור אליכם בהקדם!

מטפל סיני זקן מאיר פנים
דילוג לתוכן