מוקסה

מהי דרך הטיפול השימושית ביותר אצל מטפלים ברפואה הסינית? אם לא עניתם "מוקסה", המשיכו לקרוא!

"כל מחלה שלא ניתן לטפל בה באמצעות דיקור, ניתן לטפל בה באמצעות מוקסה"

(מתוך 'הציר השמימי', חלקו השני של ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב).

על טיפול באמצעות צמחים שמבעירים על גוף המטופל שמעתם?
מסתבר שזה לא מפחיד כמו שזה נשמע, ויעיל למגוון בעיות ותחלואות.

רוצים לדעת עוד?
על המוקסה, שיטות הטיפול בה ויתרונותיה בשורות הבאות.

טיפול ע"י מוקסה

אז מה זה בכלל מוקסה?

ג'וי- פה, או בכינויה המערבי 'מוקסה' היא צמח הלענה, שהשימוש בו מאוד נפוץ בקליניקה של המטפל הסיני המסורתי. את הצמח ניתן לשלב בפורמולות צמחי מרפא, אך כאשר משתמשים במונח 'מוקסה' הכוונה היא לשימוש חיצוני, בדרך כלל לשריפת הצמח בדרכים שונות ובשילוב מגוון טכניקות טיפול על מנת להשפיע על הצ'י בגוף המטופל.

בעבר נהוג היה להשתמש בתערובת צמחים, אולם כיום צמח הלענה הוא הצמח העיקרי ממנו מופקת המוקסה, שבצורתה המעובדת נרכשת כסיגר או כתפזורת שמחממים על או בצמוד לגוף המטופל.

סקרנים לגלות כיצד המוקסה עשויה להועיל לכם? מכאב כרוני, דרך בעיות פוריות ועד להפרעות בעיכול. המשיכו לקרוא וגלו את הטיפול המופלא ששרד אלפי שנים את מבחן הזמן ועדיין נחשב לאחד המועילים והאפקטיביים בתחום הרפואה המסורתית מן המזרח.

איך הטיפול במוקסה עובד?

המוקסה מחדירה חום ותנועה (אנרגיה יאנגית) לגוף המטופל. החום הזה הוא בעל השפעה תרפויטית וביכולתו להשפיע על מערכות שונות בגוף על ידי הרחבת כלי הדם, המרצת זרימת הדם והרפיית השרירים.

טכניקות לטיפול במוקסה

ישנן 2 טכניקות מרכזיות לטיפול באמצעות המוקסה:

מוקסה ישירה

בטכניקה זו, מבעירים חרוטי מוקסה ישירות על העור. גודל החרוטים וסוג המוקסה (עדינה/ גסה) תלויים באפקט אותו רוצים ליצור – חרוט גדול ממוקסה גסה לנקודה גדולה יחסית ועד לגרגר מוקסה עדינה ליצירת אפקט נקודתי.

מטפלים שונים נוקטים בשיטות טיפול שונות עם מוקסה ישירה. חלקם מרימים את המוקסה מעור המטופל כאשר היא חמה מידי, ואילו אחרים מניחים לה לבעור עד תומה.

מוקסה עקיפה

בטכניקה זו ישנם 7 דרכים נפוצות לטיפול:

1. גליל מוקסה / מוקסה סיגר

בשיטה זו, מתבצע חימום בעזרת גליל דמוי סיגר, העשוי מנייר אורז ובתוכו מוקסה גסה יחסית. באמצעות הסיגר שמוחזק קרוב לגוף ודולק בקצהו ניתן לחמם בתנועות סיבוביות אזורים גדולים כמו מפרקים, גב ובטן או נקודות דיקור ספציפיות (מכונות 'ASHI points').

המרחק של הסיגר מגוף המטופל תלוי בעוצמה ובמהירות החימום הרצויים ובהתאם לרגישות המטופל. החימום נעשה עד שלמטופל חם מידי.

טכניקה נוספת בה משתמשים באמצעות הסיגר היא חימום בצורת ניקור (בדומה לתנועת מקור הציפור) על גבי נקודות דיקור או על גבי מחט שהוחדרה לנקודה.

2. מוקסה סטיק

בשיטה זו, נשתמש במקל מוקסה. יש לציין כי הבערת המוקסה יוצרת ענני עשן בקליניקה. לכן, על מנת להימנע מכך, ניתן להשתמש במוקסה ללא עשן שמגיעה בצורת מקל מוקסה דחוס, ונעשה בו שימוש באופן דומה לסיגר.

3. מוקסה בוקס

בשיטה זו, נשתמש בקופסת מוקסה. קופסת המוקסה עשויה בדרך כלל מעץ, כאשר במרכזה פרוסה רשת, עליה מונחת המוקסה. בקופסת המוקסה ניתן להניח מוקסה בתפזורת או חתיכות סיגר באורך כ- 3 ס"מ, ולהבעיר אותן מצד אחד או שניים, בהתאם לעוצמת החימום שרוצים להשיג. במוקסה בוקס משתמשים לחימום אזורים גדולים כמו גב או בטן.

4. שימוש בחומר מבודד

השימוש בקונוסים של מוקסה יכול להיעשות בשיטה ישירה או עקיפה. על מנת להימנע מחימום ישיר של העור, שעלול ליצור כווייה, ניתן להשתמש בחומרים מבודדים בעלי תכונות שעשויות לתרום לתהליך הטיפולי, כמו שורש זנגוויל, ג'ינג'ר, תערובות תבלינים כמו פלפל, קינמון וציפורן או שום.

על מנת ליישם את טכניקת הקונוסים באזור הטבור, יש להניח פיסת גאזה ועל גביה מניחים מלח, עד למילוי שקע הטבור.

5. מוקסה על מחט

בעזרת מוקסה ניתן לחמם מחט עם ראש מתכת שמוחדרת לגוף. חימום המחט יכול להיעשות באמצעות סיגר מוקסה שמחממים איתו את קצה המחט או חתיכה ממנו שמונחת על גבי המחט עם הקצה הבוער לכיוון הגוף. דרך נוספת היא יצירת כדור מוקסה, שמלבישים על קצה המחט ומבעירים מחלקו שפונה לגוף המטופל.

6. מוקסה חשמלית / מנורת מוקסה

בשיטה זו נשתמש במנורה חשמלית, שמסייעת לחמם אזורים גדולים. השימוש בה נפוץ לחימום הרחם ולטיפול בבעיות פוריות.

7. Tiger warmer

'Tiger Warmer' הינו גליל מתכת דמוי עט, אשר לתוכו מכניסים מקל מוקסה שיוצר חום עדין ומחמם את ראש המתכת של הגליל. בעזרת ראש הגליל ניתן לעסות נקודות דיקור על גבי מרידיאנים, שהם ערוצי האנרגיה אשר בהם זורם הצ'י. השימוש בו יעיל לטיפול בסינוסים גדושים, רהיניטיס וכן לטיפול בילדים.

כמובן שזו הייתה טעימה קטנה על קצה המזלג. אם אתם מעוניינים להרחיב בנושא חפשו באתר וקראו עוד על אודות סוגי המוקסה השונים.

לאילו בעיות המוקסה יכולה לסייע?

המוקסה יעילה לטיפול בכל כאב שמגיב טוב לחום. קלינית היא יעילה במיוחד לטיפול בכאב גב עקב פריצות דיסק, כאב גב תחתון, כתף קפואה, tennis elbow, כאבי ברכיים ועוד.

השימוש במוקסה נפוץ מאוד לטיפול בבעיות גניקולוגיות ופוריות. מוקסה בהריון יכולה לסייע להפסקת דימומים ולחיזוק יכולת ההחזקה של הרחם, ובמידת הצורך ניתן לבצע באמצעות מוקסה היפוך עובר.

כמו כן, המוקסה מאוד יעילה לטיפול בבעיות עיכול ובמערכת הנשימה.

במקרים מסויימים טיפול ללא מוקסה לא יהיה אפקטיבי:

  • הפסקת דימומים – ווסת שלא נגמרת, דימומים בין הווסתות, טחורים מדממים וכדו'.
  • היפוך עובר.
  • סינוזיטיס.
  • צניחת איברים.
רוצים לקבל פגישת ייעוץ בשווי של 268 ש"ח עם מטפל מומחה במוקסה - ללא חיוב?
השאירו פרטים ואחד המטפלים שלנו יחזור אליכם בתוך כמה רגעים

אז למה לא להשתמש בכרית חמה?

כרית חמה יעילה לחימום, הרפיית שרירים והרגעה, אולם היא נבדלת מהמוקסה ב- 3 דברים מהותיים:

  1. היא נותנת מכת חום חזקה לגוף (שעלול לגרום לו להתכווץ) ולאט לאט מתקררת, מה שעלול לגרום לכיווץ השרירים. לעומתה, המוקסה מתחממת בהדרגה ומאפשרת לגוף להיפתח, להשתחרר ולהיכנס להרפיה עמוקה.
  2. משך הזמן שכרית החימום מחממת הוא מספר דקות (20 לכל היותר). לעומת זאת, טיפול במוקסה יכול להימשך זמן רב יותר, ובכך לאפשר רגיעה עמוקה ותחושה נעימה לאורך זמן.
  3. בעוד הכרית החמה מחממת את העור והשרירים, המוקסה מחדירה את החום לתוך האיברים ונקודות הדיקור, מה שמעניק אפקט עוצמתי ויעיל יותר.

האם יש לטיפול במוקסה תופעות לוואי?

הטיפול במוקסה יכול להיות מאוד יעיל, אולם יש להיזהר מנזקי עשן וכוויות או נזקים שונים בעור. כמו כן, במצבים הבאים יש להימנע מהשימוש:

  • חום גוף גבוה כמו במחלות חום למיניהן.
  • גלי חום בגיל המעבר.
  • מיגרנות מסוגים שונים.
  • דלקות אקוטיות.
  • אין לטפל במוקסה בחולי איידס מחשש לזיהום עורי.
  • אין לעשות מוקסה באזורים עם כפלים, בצקות, כלי דם בולטים, דליות, ורידים וכדו', וכן בקרבת כיבים, ריריות וכדו'.
  • הטיפול באמצעות מוקסה לילדים, חולי סוכרת, אנשים עם הפרעות סנסוריות, נשים בהריון ומשותקים נעשה על ידי מטפל במוקסה שעבר הכשרה ספציפית בלבד.

כמה עולה טיפול באמצעות מוקסה, והאם כדאי ללכת למטפל פרטי?

קופות החולים מעניקות למבוטחים טיפולים משלימים בעלות של עשרות שקלים בלבד.

אף על פי שהטיפול בקליניקות הפרטיות יקר יותר, ויכול לנוע בין 150 ₪ למאות שקלים (תלוי במוניטין של המטפל ובניסיון שלו), הוא עשוי להועיל יותר למטופלים שמחפשים מומחים ספציפיים, כמו מטפלים שמתמחים בבעיות פוריות או בנזלת אלרגית.

מכיוון שמטפלים בקליניקות פרטיות משלבים מספר טכניקות טיפול, הטיפולים אצלם עשויים להיות יעילים יותר ולהתאים ספציפית לפתולוגיות של המטופל.

כמו כן, מספר הטיפולים במסגרת קופות החולים מוגבל, ואילו אצל מטפל פרטי ניתן להמשיך את הטיפול עם מוקסה רפואה סינית לאורך זמן, מה שיעיל במיוחד לטיפול במחלות כרוניות או בעיות שדורשות מעקב וטיפול ארוכי טווח.

לבחירה במטפל באופן פרטי יש חשיבות בעיקר כאשר מדובר בטיפול בבעיה ספציפית שדורשת מומחיות, אך מעבר לכך, ידוע שחיבור בין מטפל ומטופל עשוי לתרום לתהליך הטיפולי. מטופל נינוח מאפשר לתהליך הטיפולי להתרחש, מציב פחות התנגדויות, ובכך משחרר חסימות אנרגטיות בחדר הטיפולים.

רוצים לטפל בעצמכם באמצעות מוקסה?

המוקסה הוא כלי טיפולי יעיל ופשוט. עבור פתולוגיות מסוימות, המטופלים יכולים להזמין דרך המטפל שלהם מוקסה לרכישה על מנת להמשיך את הטיפול בתדירות גבוהה יותר בביתם. עם הדרכה נכונה, מטופלים יכולים לטפל בעצמם בעזרת 'מוקסה סטיק' או 'Tiger Warmer' ולהשיג אפקט טיפולי טוב יותר.

אתם מוזמנים לחוות ממקור ראשון את קסם המוקסה לענה בטיפול התנסות. צרו קשר, ונציגינו ישמחו לקשר אתכם עם מומחי הרפואה הסינית המובילים בארץ.

שאלות נפוצות על טיפולים ברפואה הסינית:
ככלל, רוב הטיפולים ברפואה הסינית אינם כואבים, אלא להפך – משרים תחושת נעימות, רוגע ושלווה. ישנם מספר טיפולים אשר מלווים בתופעות לוואי שאינן כואבות ונעלמות לאחר מספר ימים. להרחבה על תופעות הלוואי – אתם מוזמנים להמשיך ולשוטט באתר שלנו.
ובכן, קודם כל בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מתוודעים לתחום הרפואה הסינית וניגשים לקבלת טיפול רפואי ע"פ הגישה הסינית, מתוך הבנה ורצון להבריא את הגוף בצורה טבעית יותר. אך נכון, ישנם אנשים רבים אשר עדיין מטילים בספק את יעילות הרפואה הסינית – והם כמובן חושבים זאת מבורות. גם אתם עדיין סקפטיים? קראו את המאמרים המקצועיים שלנו באתר – והיווכחו בעצמכם!
הרפואה הסינית מגובה במחקרים מדעיים ורשמיים רבים. אע"פ שישנם כמה טיפולים אשר עדיין אינם הוכחו מחקרית, רוב הטיפולים המרכזיים ברפואה הסינית מבוססים ומוכרים רשמית ואף ניתנים בקופות החולים בארץ ובעולם. כמו כן, ישנם כמה מחלות אשר הפתרון היחידי המוכר אליהם כיום הוא באמצעות רפואה סינית. יחד עם זאת, הרפואה הסינית היא לא תחליף לרפואה המערבית-הקונבנציונאלית ויש להתייעץ עם מטפל מוסמך אשר ינחה אתכם כיצד לשלב את הטיפול הסיני יחד עם הטיפול המערבי לקבלת הפתרון האידיאלי עבורכם.
אמנם הטיפול דרך קופות החולים זול יותר, אך אין זה אומר כי הוא טוב יותר. בנוגע לבריאות שלנו- לפעמים דווקא כדאי להשקיע עוד קצת כסף כדי לקבל החזר משמעותי להשקעה שלנו. לרוב טיפול דרך קופות החולים קצר משמעותית מטיפול בקליניקה פרטית ובנוסף גם הקשב של המטפל אינו נתון כולו אליך אלא למספר מטופלים נוספים בו זמנית. לרוב, הטיפול דרך קליניקות פרטיות יותר איכותי, מקצועי וממוקד מטיפול דרך קופות החולים.
תרצו שנחזיר אתכם למשהו ספציפי בעמוד?
המאמר נכתב ע"י:
סיוון קידר
סיוון קידר

מרצה ומאמנת לאורח חיים בריא, מטפלת ברפואה סינית מסורתית, מטפלת בכירה בשיאצו ומאסטר רייקי, משנת 2010.

היה מעניין? החכמתם? אתם חייבים להראות גם לאחרים! שתפו:
אל תפספסו! מאמרים נוספים באתר שיעניינו אתכם:
טיפול במגע - טווינא
טווינא

טווינא – הפיזיותרפיה של הרפואה הסינית מקורו של עיסוי הטווינא בסין העתיקה. זהו

למאמר המלא»

רוצים לקבל פגישת ייעוץ בשווי של 268 ש"ח עם מטפל מומחה ברפואה סינית - ללא חיוב?

השאירו פרטים ואחד המטפלים שלנו יחזור אליכם בהקדם!

מטפל סיני זקן מאיר פנים
דילוג לתוכן