כוסות רוח

כוסות רוח – השיטה העתיקה שמטפלת בהמון בעיות!

מאז ימי קדם לרפואה המסורתית היה תפקיד חשוב ומרכזי בשמירה על בריאותו ורווחתו הכללית של האדם. הטיפול בכוסות רוח הוא אחד משיטות הטיפול עתיקות היומין, שמצא את עצמו מחוץ למסגרות הרפואה המערבית הקונבנציונלית, אולם הוא נהוג ברחבי העולם כולו ומוכר בקרב תרבויות שונות.

הטיפול בכוסות רוח הוא טיפול משלים לדיקור הסיני או לעיסויים הרפואיים מרפואת המזרח הרחוק, שיאצו וטווינא. הסינים מאמינים, שהטיפול בכוסות רוח מסייע לתקן חוסרי איזון ברמת הצ'י, במיוחד במצבי חוסר, תקיעות אנרגטית (חסימת דם ואנרגיה), או חדירת פתוגן חיצוני כמו רוח קור ורוח חום, אשר עלולים לגרום למחלות שונות כמו שפעת, צינון, התקררות, כאבי שרירים, שיעול, אלרגיה ועוד.

טיפול ע"י כוסות רוח

זוכרים את הספורטאי מייקל פלפס, שהתקשט בסימני כוסות רוח באולימפיאדת 2016?

ידוענים רבים ולא מעט ספורטאים מקשת רחבה של ענפי הספורט העידו באותה עת, כי הטיפול בכוסות רוח מהווה חלק בלתי נפרד משגרת הטיפולים שהם מקבלים, ושיש לו יתרונות בריאותיים רבים. העלייה בפופולריות הטיפול עולה בקנה אחד עם הדיקור הסיני והעיסויים שמתבססים על הרפואה הסינית (שיאצו וטווינא), שזוכים לקבל תשומת לב במערב.

אז מה זה כוסות רוח?

כאמור לעיל, כוסות רוח הן טיפול משלים. הסינים עשו בו שימוש כבר בשנת 1,500 לפנה"ס, ויצרו ואקום באמצעות קרניים של בעלי חיים, על מנת לשפר את זרימת הצ'י, לשחרר חסימות אנרגטיות ולסלק רעלים.

כיום, הטיפול בכוסות רוח נעשה באמצעות כוסות שעשויות ממגוון חומרים, באמצעות לחץ שלילי שנוצר עם חום ומוחל על העור באזורים שונים. בגלל החום נוצר בכוסות רוח וואקום ששואב את העור פנימה.

סוגים שונים של כוסות רוח

הטיפול בכוסות רוח כולל מגוון של סוגים של כוסות רוח, ולכל סוג שימוש מעט שונה:

הסוג אופן השימוש
כוסות רוח מזכוכית מאוד נוחות לעבודה ונפוצות בשימוש.
כוסות רוח מבמבוק השימוש בכוסות מסוג זה מאוד נפוץ בסין, שם משרים את הכוסות בתמיסות צמחים שעוברות דיפוזיה.
כוסות רוח מפלסטיק/ כוסות רוח פוליקרבונט כוסות שיוצרות את אפקט הואקום באמצעות משאבה, ולא באמצעות חום. הן פחות מתאימות למבנה גוף רחב וגדול, אך בגלל שניתן באמצעותן לשלוט בעוצמת הואקום, הן מתאימות מאוד לטיפול בילדים. כוסות הפלסטיק מתאימות רק לטיפול נייח (ראה בהמשך).
כוסות רוח עם מגנטים גם בכוסות אלו נהוג להשתמש בסין. אלו כוסות מאוד קטנות, שממקמים על נקודות דיקור ספציפיות. המגנט שבהן משפעל את נקודת הדיקור. כוסות אלו לא משאירות סימנים, ולכן יעילות לטיפול בילדים או באזורי גוף חשופים.
כוסות רוח מסיליקון/ כוסות רוח מגומי כוסות רוח עדינות, רכות וגמישות, שמאפשרות לבצע טיפול גם בחלקי גוף קטנים וגרמיים, כמו חוליות עמוד השידרה (עבור טיפול כוסות רוח לפריצת דיסק לדוגמה), עצמות, מפרקים ועוד. פרט לכך הן נפוצות בשימוש לטיפולי פנים, וכן לטיפול תומך בכוסות רוח להרזיה ולהאצת שריפת השומנים בגוף.

איך עושים כוסות רוח ומה שיטות הטיפול?

ישנן 5 שיטות לטיפול בכוסות רוח:

1. כוסות רוח נייחות

את כוסות הרוח מצמידים במרחק של כ- 5 ס"מ אחת מהשנייה ומשאירים אותן צמודות לגוף בין 10 ל- 20 דקות בהתאם לפתולוגיה, לגיל המטופל ולמצבו האנרגטי. טיפול הטיפול בכוסות רוח לילדים, קשישים ואנשים חלשים קצר יותר.

עקב הלחץ השלילי שמופעל, עלולים להיווצר באזור שבו הונחו כוסות רוח שטפי דם, הנראים כסימנים עגולים בגוון ורוד, אדום או סגול. אלו נעלמים לאחר מספר ימים.

את הכוסות מסירים מהגוף בקלות על ידי לחיצה על העור/ שריר בסמוך לכוס בלבד. הסרת הכוס אינה מכאיבה.

גודל הכוסות ומספרן יקבע בהתאם לאזור המטופל ולאופי הבעיה.

2. כוס רוח נעה

שיטה זו מתאימה להנעת הצ'י והדם באזורים שריריים גדולים כמו הגב, השכמות, הירכיים או הצוואר. על מנת לטפל באמצעות כוס רוח נעה יש לשמן את האזור שבו רוצים לטפל, להצמיד את הכוס בעזרת חום ולהניע אותה לאורך השריר.

3. כוסות על מחטים

לאחר החדרת המחטים לנקודות הדיקור המתאימות ניתן להצמיד מעליהן כוסות רוח. שיטה זו משלבת את ההשפעה של 2 השיטות יחד.

4. כוסות רוח עם הקזת דם

הקזת דם יעילה מאוד למצבים ספציפיים של תקיעות דם ופתולוגיות שונות. הטיפול בהקזת דם בשילוב כוסות רוח יעיל להיתקעות דם ברקמות הרכות, ממצבים קיצוניים של שטף דם עם נקע ועד למצבים כרוניים כמו כאב ממוקד לאורך זמן בשריר.

בעזרת מחט הקזה מנקבים את העור במהירות במקום בו רוצים לטפל ומיד מניחים כוס רוח על המקום.

הטיפול בשיטה זו אינו מתאים למצבי חוסר ולחולשה.

5. גוואשה

פירוש השם גוואשה הוא "להזיז את החול". הכוונה היא להניע ולהוציא את מה שתקוע ברקמות ובשרירים ולהניע דם ברמה המקומית במקרים בהם קשה להזיז את כוסות הרוח כמו ליד עצמות או בשטחי גוף קטנים.

הגוואשה היא לוחית פלסטיק, שמניעים בלחץ על עור משומן עד להיווצרותם של שטפי דם תת עוריים, שנעלמים תוך מספר ימים.

זמן הטיפול בגוואשה נקבע בהתאם לתגובת הגוף (שטפי הדם), הכאב שהמטופל חווה ומבנה גופו.

לאילו מקרים הטיפול בכוסות רוח יכול לסייע?

כוסות רוח משככות כאבים ודלקות פנימיות. הן יעילות במיוחד לכאבי מפרקים ושרירים, ודוגמאות נפוצות לשימוש בהן כוללות כוסות רוח לכאבי גב ולכאבי צוואר הקשורים ליציבה לא נכונה, צוואר נוקשה, כאבי מפרקים בברך או במרפק (מרפק טניס), כתף קפואה ועוד.

אם מטופל סובל מכאב שמוטב בחום, סביר להניח שכוסות רוח יעזרו לו.

לעתים קרובות השימוש בכוסות רוח נפוץ בעונת החורף, כאשר אנשים סובלים ממחלות עונתיות. על ידי שיפור זרימת הצ'י, כוסות רוח יכולות לטפל במחלות נשימה כמו הצטננות, ברונכיטיס ודלקת ריאות, ולאחר טיפול המטופלים מרגישים הקלה מהירה בתסמינים רבים ומתאוששים מהר יותר.

פרט לכך, הטיפול בכוסות רוח נפוץ גם במרפאות רפואה סינית שמתמחות בקוסמטיקה ואסתטיקה ויעילות לטיפול בצלוליטיס, בסימני מתיחה, בנימים וורידים בולטים, צלקות ואקנה.

כוסות רוח בהריון יכולות להפחית כאבים ולטפל בבעיות עיכול, אך אסורות לשימוש בגב התחתון ובבטן התחתונה. עבור מקרים מסוימים מומלץ לטפל בכוסות רוח לבעיות פוריות שונות.

רוצים לקבל פגישת ייעוץ בשווי של 268 ש"ח עם מטפל מומחה בכוסות רוח - ללא חיוב?
השאירו פרטים ואחד המטפלים שלנו יחזור אליכם בתוך כמה רגעים

האם הטיפול בכוסות רוח כואב?

מטופלים בכוסות רוח עלולים לחוש את הוואקום שנוצר בעור. אף על פי שזה עשוי להיראות לצופה מהצד לא נוח, הטיפול אינו כואב.

האם עלולות להיווצר מטיפול בכוסות רוח שלפוחיות?

טיפול אינטנסיבי או ממושך מידי עלול לגרום להיווצרותן של שלפוחיות בעור. מצב זה אינו רצוי.

כיצד להתכונן לטיפול בכוסות רוח?

  • לחות – המים חיוניים לבריאות, ובמיוחד למערכת הלימפה. כוסות רוח תומכות במערכת זו, שמפנה את הפסולת התאית מהגוף. על מנת לבצע את תפקידה ביעילות, היא זקוקה להרבה מים.
  • תזונה – מומלץ לא לאכול לפני טיפול בכוסות רוח. עם זאת, לא מומלץ להגיע על בטן ריקה. כדאי לאכול כשעה – שעתיים לפני מועד הטיפול ארוחה קלה.
  • אסתטיקה – למטפל בכוסות רוח לא איכפת משיער הגוף, ולכן אין צורך להסיר את השערות או לגלח אותן לפני הטיפול. כמו כן, במידה והמטופל בוחר לעשות זאת מטעמי אסתטיקה, כדאי שזה יהיה לכל הפחות 4 שעות לפני מועד הטיפול.
  • התאוששות מכוויות שמש – הטיפול בכוסות רוח מתבצע על עור בריא, והנחת כוס רוח, במיוחד אם היא חמה, על עור שנכווה בשמש, היא לא נעימה, בלשון המעטה. מומלץ לטפל בכוויות על ידי מריחת ג'ל אלוורה ולהרגיע את העור לפני מועד הטיפול.
  • פילינג לגוף – מומלץ להימנע מקרצוף העור עם פילינג בימים שלפני הטיפול בכוסות רוח, מכיוון שהוא נועד להסיר שכבת עור מתה והופך את העור לרגיש יותר.

מה כדאי לעשות לאחר טיפול בכוסות רוח?

  • שתייה מרובה – מים עוזרים לשטוף את מערכת הלימפה מהפסולת התאית שכוסות רוח עוזרות לשחרר מהרקמות.
  • חום – מומלץ לכסות את אזור הטיפול ולשמור עליו מוגן מפני קור ורוח.
  • מנוחה – לכוסות רוח תופעות לוואי מעטות. טיפול בכוסות רוח עלול לגרום למטופל לחוש עייפות או לחוות תסמינים דמויי שפעת כמו כאבי ראש או כאבי גוף כלליים. זוהי תגובה זמנית של מערכת החיסון לשחרור הפסולת התאית, ומנוחה קלה עשויה לסייע ולהשיב לגוף את הכוחות.

ממה להימנע לאחר כוסות רוח או עיסוי כוסות רוח?

במשך 4-6 שעות לאחר טיפול בכוסות רוח מומלץ להימנע מהדברים הבאים:

  • קפאין, אלכוהול, מזון ומשקאות ממותקים, חלב ובשר מעובד – מזונות אלה מאטים את יכולת הריפוי של הגוף ועלולים לגרוע מתוצאות הטיפול
  • מקלחות חמות, סאונות, ג'קוזי ומזגן חזק – לאחר טיפול בכוסות רוח, העור רגיש יותר לטמפרטורה באזורים שבהם הונחו הכוסות, ולכן מומלץ לתת לעור זמן להתאושש.
  • פעילות גופנית אינטנסיבית
  • תנאים קרים וסוערים.

כיצד לגרום לסימני הכוסות לחלוף מהר יותר?

לאחר הטיפול בכוסות רוח, יופיעו על גבי האזור המטופל סימנים עגולים הנעים בין ורוד לאדום עמוק או סגול. חלקם עשויים לדהות לאחר מספר שעות ואילו לאחרים לוקח עד שבועיים להיעלם לחלוטין. צבעי השינוי קשורים לבריאות הגוף של המטופל במהלך הטיפול בכוסות רוח, והגוף של כל מטופל עשוי להגיב בצורה שונה לטיפול.

על מנת לזרז את היעלמות הסימנים הללו מומלץ להרבות במנוחה ובשתייה.

כיצד השתרש הביטוי "כוסות רוח למת" ומדוע הוא אינו נכון?

ככל הנראה, מקורו של המושג ביידיש "ס'וועט העלפן ווי א טויטן באנקעס", והשימוש בו נעשה בהקשר של דבר מה שאין בו תועלת. אולם המשמעות האמיתית של המושג היא, ששום דבר לא יכול לסייע למי שמת, אפילו לא כוסות רוח, שנחשבות לטיפול מאוד יעיל למגוון תחלואות ומחלות, אך רק למי שהנו בחיים.

טיפול בכוסות רוח – מחיר ובחירת מטפל

במסגרת הביטוחים המשלימים של קופות החולים, המבוטחים זכאים לטיפולים מסובסדים במסגרת טיפולי הרפואה המשלימה שהן מציעות לקהל הרחב.

כאמור לעיל, הטיפול בכוסות רוח משולב יחד עם הטיפול בדיקור, ועלות טיפול דרך קופות החולים עומדת על עשרות שקלים בלבד.

אף על פי שהטיפול בקליניקות הפרטיות יקר יותר, ויכול לנוע בין 150 ₪ למאות שקלים (תלוי במוניטין של המטפל ובניסיון שלו), הוא עשוי להועיל יותר למטופלים שמחפשים מומחה ספציפי, כמו מטפל שמתמחה בבעיות אורתופדיות, מטפל כוסות רוח שמתמחה בגניקולוגיה או מטפל שמתמחה בטיפול עם כוסות רוח לספורטאים או לילדים.

לבחירה במטפל באופן פרטי יש חשיבות בעיקר כאשר מדובר בטיפול בבעיה ספציפית שדורשת מומחיות, אך מעבר לכך, ידוע שחיבור בין מטפל ומטופל עשוי לתרום לתהליך הטיפולי. מטופל נינוח מאפשר לתהליך הטיפולי להתרחש, מציב פחות התנגדויות, ובכך משחרר חסימות אנרגטיות בחדר הטיפולים.

אם הגעתם עד כאן, אתם וודאי מוכנים לחוות ממקור ראשון טיפול התנסות בכוסות רוח. צרו קשר, ונציגינו ישמחו לקשר אתכם עם מומחי הרפואה הסינית המובילים בארץ שמשלבים טיפול בכוסות רוח ומתמחים בתחום שבו אתם מחפשים מומחה.

שאלות נפוצות על טיפולים ברפואה הסינית:
ככלל, רוב הטיפולים ברפואה הסינית אינם כואבים, אלא להפך – משרים תחושת נעימות, רוגע ושלווה. ישנם מספר טיפולים אשר מלווים בתופעות לוואי שאינן כואבות ונעלמות לאחר מספר ימים. להרחבה על תופעות הלוואי – אתם מוזמנים להמשיך ולשוטט באתר שלנו.
ובכן, קודם כל בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מתוודעים לתחום הרפואה הסינית וניגשים לקבלת טיפול רפואי ע"פ הגישה הסינית, מתוך הבנה ורצון להבריא את הגוף בצורה טבעית יותר. אך נכון, ישנם אנשים רבים אשר עדיין מטילים בספק את יעילות הרפואה הסינית – והם כמובן חושבים זאת מבורות. גם אתם עדיין סקפטיים? קראו את המאמרים המקצועיים שלנו באתר – והיווכחו בעצמכם!
הרפואה הסינית מגובה במחקרים מדעיים ורשמיים רבים. אע"פ שישנם כמה טיפולים אשר עדיין אינם הוכחו מחקרית, רוב הטיפולים המרכזיים ברפואה הסינית מבוססים ומוכרים רשמית ואף ניתנים בקופות החולים בארץ ובעולם. כמו כן, ישנם כמה מחלות אשר הפתרון היחידי המוכר אליהם כיום הוא באמצעות רפואה סינית. יחד עם זאת, הרפואה הסינית היא לא תחליף לרפואה המערבית-הקונבנציונאלית ויש להתייעץ עם מטפל מוסמך אשר ינחה אתכם כיצד לשלב את הטיפול הסיני יחד עם הטיפול המערבי לקבלת הפתרון האידיאלי עבורכם.
אמנם הטיפול דרך קופות החולים זול יותר, אך אין זה אומר כי הוא טוב יותר. בנוגע לבריאות שלנו- לפעמים דווקא כדאי להשקיע עוד קצת כסף כדי לקבל החזר משמעותי להשקעה שלנו. לרוב טיפול דרך קופות החולים קצר משמעותית מטיפול בקליניקה פרטית ובנוסף גם הקשב של המטפל אינו נתון כולו אליך אלא למספר מטופלים נוספים בו זמנית. לרוב, הטיפול דרך קליניקות פרטיות יותר איכותי, מקצועי וממוקד מטיפול דרך קופות החולים.
תרצו שנחזיר אתכם למשהו ספציפי בעמוד?
המאמר נכתב ע"י:
סיוון קידר
סיוון קידר

מרצה ומאמנת לאורח חיים בריא, מטפלת ברפואה סינית מסורתית, מטפלת בכירה בשיאצו ומאסטר רייקי, משנת 2010.

היה מעניין? החכמתם? אתם חייבים להראות גם לאחרים! שתפו:
אל תפספסו! מאמרים נוספים באתר שיעניינו אתכם:

רוצים לקבל פגישת ייעוץ בשווי של 268 ש"ח עם מטפל מומחה ברפואה סינית - ללא חיוב?

השאירו פרטים ואחד המטפלים שלנו יחזור אליכם בהקדם!

מטפל סיני זקן מאיר פנים
דילוג לתוכן