ניקוי כבד

איך תדעו שהגיע הזמן לנקות את הכבד? על ניעור השטיח והתחדשות

הכבד הינו אחד האיברים החשובים ביותר בגוף שלנו ואחראי על תפקודים רבים ומשמעותיים בתהליכי העיכול אבל גם בהקשרים נפשיים ורגשיים. יכולתו העיקרית של הכבד, לסנן את הפסולת מגופנו – דורשת ממנו לדעת כיצד לתחזק בצורה נכונה את הכבד על מנת שיוכל לבצע את תפקודו בצורה מיטבית. 

כחלק מכך, הרפואה הסינית מציעה טיפול מיוחד הנקרא "ניקוי כבד" – טיפול אשר נעשה אחת לכמה חודשים ובאמצעותו ניתן לשפר בצורה משמעותית את תפקוד הכבד וממילא לשפר גם את בריאותנו – הפיזית והנפשית. 

רוצים לדעת עוד על הכבד, על תפקודיו השונים לפי הרפואה הסינית ואיך עושים ניקוי כבד? הכל בהמשך המאמר!

מהו הכבד ומהם תפקידיו מבחינה רפואית?

הכבד ממוקם בחלק הימני העליון של חלל הבטן, מתחת לסרעפת, ועל גבי הקיבה, הכליה הימנית והמעיים. הכבד מווסת את רוב הכימיה בדם ומפריש נוזלים המכונים נוזלי מרה. נוזלי המרה מסייעים בפינוי חומרי פסולת מהכבד.

כל הדם היוצא מהקיבה והמעיים עובר דרך הכבד, שם הוא מעובד ומתפרק, וסופח חומרים מזינים, בכללותם כל החומרים שעוברים דרך מערכת העיכול – מזון ותרופות – אותם הוא מפרק במטרה להקל על הגוף לצרוך אותם ולהימנע מרעילות.

לכבד מיוחסים יותר מ- 500 תפקודים שונים. העיקריים שבהם:

ייצור מרה, המסייעת לסחוב פסולת ופירוק שומנים במעי הדק במהלך תהליך העיכול.

ייצור חלבונים מסוימים לפלסמה בדם.

ייצור של כולסטרול וחלבונים מיוחדים כדי לעזור לשאת שומנים דרך הגוף.

המרה של עודף גלוקוז לגליקוגן לצורך אחסון (גליקוגן ניתן מאוחר יותר להמיר בחזרה לגלוקוז לאנרגיה) ולאיזון ויצירת גלוקוז לפי הצורך. 

ויסות רמות חומצות אמינו בדם, המהוות את אבני הבניין של החלבונים.

עיבוד של המוגלובין לשימוש בתכולת הברזל שלו (הכבד אוגר ברזל).

הפיכת אמוניה רעילה לאוריאה (אוריאה היא תוצר סופי של חילוף החומרים של חלבון המופרשת בשתן).

ניקוי הדם מסמים וחומרים רעילים אחרים.

ויסות קרישת דם.

התנגדות לזיהומים על ידי יצירת גורמים חיסוניים והרחקת חיידקים מזרם הדם.

פינוי בילירובין, גם מתאי דם אדומים. אם יש הצטברות של בילירובין, העור והעיניים מצהיבים. 

תפקודיו הרבים של הכבד מציבים אותו כאחד מהאיברים החשובים והמרכזיים שלנו בגוף- בעל השלכה משמעותית על בריאותנו הפיזית והרגשית.

הכבד ברפואה הסינית

תפקידו העיקרי של הכבד הוא לווסת את תנועת הצ'י במרידיאנים. תפקוד רגולטורי זה חיוני לפעולות הפיזיולוגיות של כל מערכות האיברים, המבטיח תפקוד תקין של הגוף ומתבטא ב- 4 אופנים:

1. פיזור והנעה של הצ'י 

מחזור הדם וחילוף החומרים של נוזלי הגוף מסתמכים על פעולת ה"דחיפה" של הצ'י באיברים הרלוונטיים, התלויה בוויסות של הכבד. אם צ'י הכבד תקוע, עלולות להתפתח מחלות הקשורות למחזור הדם ולחילוף החומרים של נוזלי הגוף.  באופן דומה, אם יש עודף חום בכבד, מחזור הדם עלול להשתבש, ועלולים להופיע דימומים. חוסר תנועה של הצ'י יכול גם לחסום את זרימת הנוזלים וליצור ליחה.

2. סיוע בתהליך העיכול

תפקידו הרגולטורי של הכבד יכול להשלים את תפקיד הספיגה וההטמעה שמתרחש בטחול. במקביל, נהוג לחשוב שמרה מופרשת מעודפי צ'י של הכבד ונאגרת לאחר מכן בכבד. הכבד מווסת את יציאת המרה כדי להקל על תהליך העיכול וביכולתו להשפיע על זרימת הצ'י של הטחול, הקיבה וכיס המרה, לגרום לבעיות עיכול ולגרום לתסמינים במערכת העיכול כגון גזים, הקאות, גיהוקים ועוד. אם הפרשת המרה נחסמת, יכולים להיות גם כאבים באזור הצלעות, צהבת וחוסר תיאבון.

3. בריאות רגשית

לכבד יש תפקיד מרכזי בכל הנוגע לוויסות רגשות. ב-  TCM ישנם 7 רגשות עיקריים – שמחה, כעס, דאגה/ אמפטיה, עצב ופחד. חשיפה מוגזמת לרגשות הללו יכולה להשפיע על האיברים אליהם הם קשורים. אספקה נאותה של דם וזרימה חלקה של צ'י נחוצים לוויסות רגשי, מה שמעורר חשיבה אופטימית ומצב רוח מרומם. בחברה המהירה של ימינו, סטגנציה של צ'י בכבד, בפרט, היא חוסר איזון שכיח שנמצא אצל אנשים שמתקשים לאזן בין העבודה לחיים. כאשר הכבד אינו מאוזן, זרימת הצ'י מופרעת, וכתוצאה מכך עלולה להופיעה פעילות רגשית חריגה כמו דכדוך או חרדה.

4. פיזיולוגיה נשית

לאורך שנות חייהן נשים תלויות במידה רבה באספקה ובזרימת דם בנסיבות כמו ווסת, הריון, צירים ואפילו הנקה. תפקידו הרגולטורי של הכבד מבטיח כי הדם מופנה אל הרחם כדי לתמוך בפעילויות פיזיולוגיות אלו. יש לציין כי אין זה פלא שנשים בגיל המעבר מתמודדות עם שינויים רגשיים ומצב רוח ירוד. למרות שהמדע מייחס את הסימפטומים של גיל המעבר בעיקר לחוסר איזון הורמונלי, תורת ה- TCM  מאמינה שקיפאון של צ'י בכבד ומחסור במהות הכליות קשורים לגיל המעבר, וכתוצאה מכך לתסמינים האופייניים כמו דיכאון, מצבי רוח משתנים, שינויים במחזור החודשי וגלי חום.

5. ויסות נפח הדם

בזמן מנוחה, דרישת הדם באיברים ובמבנים קטנה, ועודפי דם מועברים לכבד לאחסון. כאשר יש פעילות, הביקוש לדם עולה והכבד מעביר דם לאיברים המתאימים כדי לענות על צרכים אלו. במקרה של מחסור בדם כבד, איברים אינם מצליחים לקבל הזנה מספקת מה שעלול לגרום לתסמינים כגון סחרחורת, חולשה בגפיים, נדודי שינה, ווסת מועטה ואפילו אמנוריאה. כאשר לא ניתן לאחסן דם בכבד בצורה יעילה, מחזור הדם הופך לבלתי צפוי, מה שמוביל לדימום מהפתחים או למחזור כבד בקרב נשים.

6. הכבד נפתח לעיניים

לכל איבר יש קשר לאיבר חישה והכבד קשור באופן הדוק ביותר לבריאות העיניים שלנו. תורת ה- TCM  מאמינה שדם הכבד מזין את העיניים ונותן לנו את היכולת לראות., ולכן מחסור בדם הכבד עלול להוביל לבעיות עיניים כמו ראייה מטושטשת, קוצר ראייה ועוד. מצד שני, עודף חום בכבד יכול להתבטא בתסמינים כמו עיניים אדומות, עיניים כואבות ותחושת צריבה בעיניים.

מאחר שתפקודי הכבד כה נרחבים, כל חוסר איזון בכבד יכול להשפיע על פעילותם של איברים אחרים. מסיבה זו חשוב לשמור על איזון ובריאות הכבד ולהיות מודעים לתסמינים כאשר הם מופיעים.

מכיוון שהרגשות הקשורים לכבד הם כעס ותסכול, יש צורך גם לנהל את הרגשות והלחץ שלנו בצורה יעילה כדי למזער השפעה שלילית על הכבד.

מה זה ניקוי כבד ולמי כדאי לעשות את זה?

אף על פי שהכבד מסוגל לעמוד בעומסים, אופי החיים במערב בעידן המודרני עלול להזיק לו. הסיבות לכך רבות, אך באופן כללי, אפשר לומר, שעודף לחץ, אחת המחלות שמאפיינות את המערב, הוא אחד הגורמים העיקריים שמשפיעים על הכבד ותוקעים אותו.

ניקוי כבד הוא ניקוי טבעי, שנועד להפחית עומס מהכבד – פיזי ורגשי. הכוונה לניקוי הכבד מרעלים והימנעות מצריכת כל חומר ומזון שעלולים להקשות עליו לבצע את תפקידיו. זה כולל אלכוהול, סיגריות, סמים, מזונות שומניים ומטוגנים, ג'אנק פוד, כבד שומני ועוד.

איך עושים ניקוי כבד?

אחת השיטות הנפוצות לניקוי כבד וכיס המרה היא צמצום התפריט למרכיבי תזונה בודדים, הכוללים אורז מלא, מש, ציר של מרק ירקות ותפוח ירוק.

מזונות וצמחים נוספים שניתן לכלול בתהליך ניקוי טבעי לכבד: ברוקולי, שן הארי, חציל, שומר ובצל ירוק, דבש, צנון,  לימון, מאכלים כבושים ומזונות על בסיס חומץ. בהעדר חום של הכבד ניתן לשלב גם ג'ינג'ר ושום.

חשוב להדגיש, שניקוי רעלים מהגוף באופן זה חייב להיעשות בפיקוח, שכן הוא עלול לגרום לשינויים במצב הרוח, לדכדוך או למצבי רוח משתנים, לניקוי פיזי שעלול להתבטא בפצעי אקנה או קילופים בעור ועוד מגוון תסמינים שמצביעים על ניקוי רעלים מהגוף.

בדרך כלל הזמן הטוב ביותר לעשות ניקוי כבד רפואה סינית הוא לפני עונת האביב, העונה המשויכת לכבד (יחד עם אלמנט העץ), ומתאפיינת באנרגטיקה המזוהה עם הכבד – פריצה, התחדשות ופיזור האנרגיה לכל הכיוונים.

טיפים נוספים לניקוי כבד טבעי ושמירה על כבד בריא

גירוי הכבד להוציא רעלים מהגוף – טכניקת עיסוי עוצמתית בה משתמשים מטפלי טווינא ושיאצו.

הקפדה על פעילות גופנית עם דגש על תנועה – הליכות ומתיחות.

שימוש בשמנים אתריים לבנדר, מנטה, קמומיל, לימון וברגמוט שמניעים את הצ'י. מומלץ לטפטף 2-3 טיפות על הכרית או לאדות באמצעות מכשיר אדים.

הקפדה על שינה מספקת.

אקופרסורה – לחיצה על נקודות מניעות צ'י (לא מומלצות לשימוש במהלך ההיריון).

–        LI4 – בשקע שבין האגודל לאצבע המורה.

–        LIV3 – בשקע שבין האצבעות המטאטרסליות של הבוהן הראשונה והשנייה בכף הרגל.

·        שימוש בפורמולות צמחים (בהמלצת מטפל מוסמך בלבד).

לסיכום,

מכיוון שהכבד אחראי על התנועה החלקה של הצ'י והדם במרידיאנים, כל פגיעה בוויסות זרימת האנרגיה עלול לגרום לאי סדרים ולהוציא מאיזון את כל איברי הגוף בזה אחר זה.

ניקוי הכבד נועד להשיב את הסדר אל כנו. ההרגשה בסופו היא כמו שטיח שניערו היטב – תחושת רעננות, קלילות והתחדשות – ממש כמו האביב שמשויך לאלמנט העץ יחד עם הכבד.

כאשר הכבד מאוזן גם הנפש שקטה ויכולה להוציא אל הפועל את כל מה שהיא חולמת ורואה בעיני רוחה. ניתן לתכנן וליישם, להגות ולהגשים כל מה שחולמים.

רוצים לנער את השטיח? יש לנו את המומחים ברפואה סינית שיוכלו לעזור לכם בכך.

שאלות נפוצות על טיפולים ברפואה הסינית:
ככלל, רוב הטיפולים ברפואה הסינית אינם כואבים, אלא להפך – משרים תחושת נעימות, רוגע ושלווה. ישנם מספר טיפולים אשר מלווים בתופעות לוואי שאינן כואבות ונעלמות לאחר מספר ימים. להרחבה על תופעות הלוואי – אתם מוזמנים להמשיך ולשוטט באתר שלנו.
ובכן, קודם כל בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מתוודעים לתחום הרפואה הסינית וניגשים לקבלת טיפול רפואי ע"פ הגישה הסינית, מתוך הבנה ורצון להבריא את הגוף בצורה טבעית יותר. אך נכון, ישנם אנשים רבים אשר עדיין מטילים בספק את יעילות הרפואה הסינית – והם כמובן חושבים זאת מבורות. גם אתם עדיין סקפטיים? קראו את המאמרים המקצועיים שלנו באתר – והיווכחו בעצמכם!
הרפואה הסינית מגובה במחקרים מדעיים ורשמיים רבים. אע"פ שישנם כמה טיפולים אשר עדיין אינם הוכחו מחקרית, רוב הטיפולים המרכזיים ברפואה הסינית מבוססים ומוכרים רשמית ואף ניתנים בקופות החולים בארץ ובעולם. כמו כן, ישנם כמה מחלות אשר הפתרון היחידי המוכר אליהם כיום הוא באמצעות רפואה סינית. יחד עם זאת, הרפואה הסינית היא לא תחליף לרפואה המערבית-הקונבנציונאלית ויש להתייעץ עם מטפל מוסמך אשר ינחה אתכם כיצד לשלב את הטיפול הסיני יחד עם הטיפול המערבי לקבלת הפתרון האידיאלי עבורכם.
אמנם הטיפול דרך קופות החולים זול יותר, אך אין זה אומר כי הוא טוב יותר. בנוגע לבריאות שלנו- לפעמים דווקא כדאי להשקיע עוד קצת כסף כדי לקבל החזר משמעותי להשקעה שלנו. לרוב טיפול דרך קופות החולים קצר משמעותית מטיפול בקליניקה פרטית ובנוסף גם הקשב של המטפל אינו נתון כולו אליך אלא למספר מטופלים נוספים בו זמנית. לרוב, הטיפול דרך קליניקות פרטיות יותר איכותי, מקצועי וממוקד מטיפול דרך קופות החולים.
תרצו שנחזיר אתכם למשהו ספציפי בעמוד?
המאמר נכתב ע"י:
סיוון קידר
סיוון קידר

מרצה ומאמנת לאורח חיים בריא, מטפלת ברפואה סינית מסורתית, מטפלת בכירה בשיאצו ומאסטר רייקי, משנת 2010.

היה מעניין? החכמתם? אתם חייבים להראות גם לאחרים! שתפו:
אל תפספסו! מאמרים נוספים באתר שיעניינו אתכם:

רוצים לקבל פגישת ייעוץ בשווי של 268 ש"ח עם מטפל מומחה ברפואה סינית - ללא חיוב?

השאירו פרטים ואחד המטפלים שלנו יחזור אליכם בהקדם!

מטפל סיני זקן מאיר פנים
דילוג לתוכן