דלקת בדרכי השתן

היא הרבה יותר נפוצה ממה שחשבתם! דלקת בשלפוחית השתן – כל התסמינים, דרכי הטיפול וטיפים מהרפואה הסינית במאמר הבא!

דלקת בדרכי השתן, המכונה בדרך כלל UTI, היא זיהום חיידקי הפוגע בשלפוחית השתן ו/או בחלקים אחרים של מערכת השתן, וגורם לדחיפות במתן שתן, שלעיתים קרובות מלווה בכאב שורף כשאתם הולכים לשירותים.

טיפולים למחלות: המדריך המלא לטיפול בדלקת בדרכי השתן (UTI)

דלקת בדרכי השתן – ממה זה נגרם?

תדירות גבוהה במתן שתן, או דחיפות יוצאת דופן להטיל שתן, יכולות להיגרם ממספר מצבים בריאותיים שונים.
גורם שכיח לכאבים בשלפוחית השתן, לחץ על שלפוחית השתן או תחושת צריבה בעת מתן שתן הוא זיהום חיידקי בדרכי השתן, אך יכולות להיות סיבות רבות אחרות לתחושה של צורך תמידי לתת שתן, ביניהן- סוכרת, תסמונת השלפוחית הכאובה (IC), הריון, בעיות בערמונית, ציסטות בשחלות ועוד.

יותר ממחצית מכל הנשים הבוגרות חוו UTI (דלקת בדרכי השתן) בשלב מסוים בחייהן.
נשים רבות נוטות לסבול מהבעיה לעיתים קרובות, ובקרב נשים רבות מתפתחת דלקת בסמוך ללידה טבעית או במהלך ההריון.

כאשר הדלקת נגרמת כתוצאה מזיהום חיידקי, היא מתפתחת כתוצאה מחדירת חיידקי E.coli, שחודרים לתוך השופכה ועולים במעלה שלפוחית השתן. זה עשוי לקרות כתוצאה מהרגלי היגיינה לא טובים, לאחר פעילות מינית או פעילות גופנית, שימוש באמצעי מניעה או מוצרי היגיינה לנשים.

כמו כן, דלקות מסוימות עשויות לנבוע מהתאפקות ממושכת ואגירת שתן בשלפוחית לאורך זמן או בשל חולשה של המערכת החיסונית (רוצים לדעת כיצד תוכלו לחזק את המערכת החיסונית שלכם? יש לנו מדריך בדיוק בשבילכם).

גורמים נוספים לדלקת בדרכי השתן עשויים לכלול חריגות אנטומיות של דרכי השתן, הפסקת הווסת, שימוש בקטטר, שימוש בקוטלי זרע, עצירות או שותפים מיניים מרובים.

דלקת בשתן- גברים גם כן נוטים לסבול מהבעיה

דלקת בשתן בקרב גברים אינה שכיחה כמו אצל נשים.
הסיבה השכיחה יותר להטלת שתן תכופה בקרב גברים היא היפרפלזיה שפירה של הערמונית, שלוחצת על איברי מערכת השתן וחוסמת את זרימת השתן, מה שעלול לגרום בסופו של דבר לזיהום חיידקי.

דלקת בשלפוחית השתן – תסמינים

דלקת בדרכי השתן, עם או בלי מעורבות חיידק, עלולה לכלול אחד או יותר מהתסמינים הבאים:

  1. דחף עז לתת שתן לעתים קרובות (יותר מ-8 פעמים ביום).
  2. קושי במתן שתן או מתן שתן לא סדיר.
  3. שתן כהה או בעל ריח לא נעים.
  4. צריבה בשתן או כאבים במהלך מתן שתן.
  5. נוקטוריה – הטלת שתן תכופה בלילה.
  6. דם בשתן או שתן עכור.
  7. כאבים באגן, בבטן התחתונה ו/או בגב התחתון.
  8. חום גבוה, צמרמורות ורעד.

כמו כן, לילדים שסובלים מדלקת בדרכי השתן עלולים להיות תסמינים נוספים כמו חוסר תיאבון, חום והקאות.

יש לציין בדלקת של דרכי השתן אצל קשישים אינם מופיעים בדרך כלל הסימפטומים הללו ולכן האבחון של הדלקת קשר יותר אצלם.

רוצים לקבל פגישת ייעוץ בשווי של 268 ש"ח עם מטפל מומחה בדלקת בדרכי השתן לפי הרפואה הסינית - ללא חיוב?
השאירו פרטים ואחד המטפלים שלנו יחזור אליכם בתוך כמה רגעים

כיצד נוכל לדעת שאכן מדובר בדלקת בדרכי השתן?

נוכל לדעת שמדובר בדלקת בדרכי השתן ע"י אבחון מסודר. אבחון דלקת בשתן יתבצע לרוב על פי הבדיקות הבאות:

הבדיקה כיצד הבדיקה מועילה לאבחון?
בדיקת שתן דגימת שתן תסייע לקבוע האם יש חיידקים, דם או מוגלה בשתן. במידה וכן, הרופא עשוי לבקש תרבית חיידקי שתן לצורך אבחון ספציפי.
ציסטוסקופיה החדרת צינור דק עם אור ומצלמה זעירים דרך השופכה לתוך שלפוחית השתן לצורך אבחון סימני מחלה ו/או לקיחת דגימה לניתוח מעבדה. אם אתם סובלים פעם ראשונה מהבעיה, סביר להניח שלא יהיה צורך בבדיקה זו.
הדמיה במקרים מסוימים, במיוחד כאשר אין עדות לזיהום, ניתן לבצע בדיקת אולטרסאונד או בדיקת רנטגן לזיהוי חריגה מבנית או כל בעיה אחרת.

סוג הבדיקה נקבע לרוב על פי הסימפטומים והממצאים בשתן.
חשוב להדגיש כי האבחון מהווה גורם מכריע בהחלטה מהו סוג הטיפול המתאים.

מה עושים במקרה של דלקת בדרכי השתן? (תהליך הטיפול)

תהליך הטיפול של דלקת בדרכי השתן הוא משתנה בין הטיפול הביתי לטיפול הרפואי הנפוץ.
בעוד טיפול ביתי בדלקת בדרכי השתן, כמו שתיית מיץ חמוציות- מאוד פופולרי, רוב הנשים מכירות בכך שברגע שהן מקבלות את הדחף הקבוע לעשות פיפי, אין להן ברירה אלא למהר לרופא כדי לקבל אנטיביוטיקה.

טיפול רפואי טיפוסי ב- UTI כולל גם משככי כאבים, וברוב המקרים, הרופא עשוי לרשום למטופלים פנזופרידין (סדורל), תרופה שצובעת את השתן בצבע כתום עז, ומסייעת בהקלה על הסימפטומים.

למרבה הצער, נשים רבות נוטות לסבול מדלקות חוזרות ונשנות בשתן, ולאורך זמן החיידקים בגופן מפתחים עמידות לטיפול האנטיביוטי, שלא יורד לשורש הבעיה.

דלקת בשתן – טיפול טבעי

טיפולים טבעיים בדלקת של דרכי השתן כוללים תכשירים שונים כמו אבקת חמוציות או תוסף די-מאנוז, שהוא סוכר פשוט, שמסייע בהקלה על הסימפטומים, בעיקר כאשר אין עדות לנוכחות חיידקית.

אף על פי שהתשובה של הרפואה הקונבנציונלית ל- UTI היא טיפול אנטיביוטי, זו אינה התשובה היחידה עבור כולם. שיטות TCM (הרפואה הסינית המסורתית) של דיקור וצמחי מרפא יכולות לסייע בשיפור תפקוד שלפוחית השתן והכליות, הפחתת תסמינים חוזרים של דלקת בדרכי השתן, ועזרה בטיפול בבעיות העמוקות יותר הגורמות לדלקת וללחץ בשלפוחית השתן.

האם דיקור סיני יכול לטפל בדלקת בשלפוחית השתן?

בהחלט כן, טיפול בדיקור סיני נמצא יעיל לטיפול בדלקת בדרכי השתן.
הטיפול באמצעות דיקור סיני המותאם למחלות וצמחי מרפא נמצא יעיל הן לדלקות בהן יש מעורבות חיידקית, והן לדלקות שלא כוללות פתוגן זה.

ברפואה הסינית, בעיות שתן מסווגות תחת הכותרת "Lin syndrome".
הבעיות הללו כוללות את כל התסמינים שציינו לעיל, ועלולות לערב את שלפוחית השתן והכליות, כמו גם איברים מרכזיים אחרים- ביניהם הלב, הכבד והטחול.

בחלק מהמקרים עלולה להיות מעורבות של קור, אך לחות וחום הם הגורמים הפתוגניים העיקריים.
לכן הטיפול בדיקור ובצמחי מרפא עשוי להתרכז בסילוק החום והתמרת וסילוק הלחות. פרט לכך, הטיפול יעודד שיתון.

חשוב לציין, שהטיפול בצמחים לא נועד להחליף את הטיפול התרופתי שניתן על ידי רופא המשפחה.
עם זאת, צמחי המרפא הסיניים יכולים להוות טיפול משלים ליישום אסטרטגיית הטיפול, חיזוק הטיפול התרופתי, הקלה בסימפטומים וחיזוק המערכת החיסונית.

אלמנט המים ושלפוחית השתן – כיצד הם קשורים לדלקת בדרכי השתן?

הכליות ושלפוחית השתן הן מערכות האיברים השייכות ליסוד המים.
לשתיהן תפקיד חשוב בוויסות נוזלים, וישנן נקודות דיקור לאורך המרידיאנים שלהן שניתן להשתמש בהן כדי למלא את הרזרבות ולהיכנס למקום שבו שוכנים הכוח האמיתי, האומץ והחכמה שלנו.

מבנה מערכת השתן עוזר לנו להבין טוב יותר כיצד נוצרות דלקות בדרכי השתן

שלפוחית השתן אחראית על ייצור השתן, אגירתו והפרשתו.
יש לה תפקיד מכריע במסלול הנוזלים, והיא מסייעת להמיר נוזלים טהורים לשתן. חוסר איזון באלמנט המים, פגיעה באיבר או בתפקודיו עלולים לגרום לכאבים בגב התחתון, חוסר שליטה על הסוגרים, שתן תכוף ודחוף, קושי במתן שתן או עצירת שתן, שתן עכור, תחושת כבדות או נוקשות בבטן התחתונה, דם בשתן וחום כללי.

בשל תפקידם של האיברים "להחזיק" בשתן, סימנים רגשיים של חוסר איזון המתייחסים ל- "החזקה" זו כוללים טינה וקנאה, בנוסף לפחד, שמאפיין את אלמנט המים.

בונוס: 5 הטיפים של ז'ונגיה למניעת דלקות בשלפוחית השתן!

אספנו לכם 5 טיפים חשובים שיעזרו לכם לדעת כיצד למנוע דלקת בדרכי השתן ואיך להקל על הכאבים:

  1. שתו יותר מים – זה עשוי להרגיש כדבר שמנוגד לאינטואיציה, מכיוון שאינכם רוצים לבקר בשירותים יותר ממה שנחוץ. אולם, שיתון הוא אחת השיטות היעילות ביותר לניקוי מערכת השתן, ואין  דרך טובה יותר לעשות זאת משתייה מרובה של מים.
    מיץ חמוציות ותוספת נדיבה של פטרוזיליה לתזונה היומית שלכם יסייעו לכם בכך.כמו כן, מומלץ להימנע משתיית משקאות כמו קפה וסודה, שעלולים להרגיז את שלפוחית השתן שלכם.
  2. התרוקנו כאשר אתם מרגישים בכך צורך – חלק מהטיפול בדלקת בשלפוחית שתן ובתסמינים שנלווים לה כולל אימון עצמי ושינוי הרגלים. מומלץ שלא להתאפק ולהתרוקן כאשר זה נחוץ. שמירת שתן לאורך זמן עלולה לתרום להתפתחות חיידקים, להתנפחות השלפוחית ולהחמרת התסמינים של הדלקת.
  3. שמרו על היגיינה – בעת מתן שתן וצואה הקפידו לנגב מלפנים לאחור. החליפו בגדים ותחתונים לעתים קרובות, במיוחד לאחר הזעה ופעילות גופנית. שטפו את האיברים האינטימיים בפלג גופכם התחתון לאחר קיום יחסי מין, ונשים במהלך הווסת – החליפו את מוצרי ההיגיינה שלכן לעיתים קרובות.
  4. הקפידו להטיל שתן לאחר קיום יחסי מין – זה שוטף את המערכת הגניטלית ומסייע במיוחד במניעת התפתחות זיהומים ודלקות בדרכי השתן.
  5. הימנעו ממוצרים כימיים – הימנע משימוש בדאודורנטים, שטיפות או מגבונים מבושמים סביב אזור איברי המין. שקלו האם אמצעי מניעה כמו קוטלי זרע עשויים גם הם להיות חלק מהבעיה.
שאלות נפוצות על טיפולים ברפואה הסינית:
ככלל, רוב הטיפולים ברפואה הסינית אינם כואבים, אלא להפך – משרים תחושת נעימות, רוגע ושלווה. ישנם מספר טיפולים אשר מלווים בתופעות לוואי שאינן כואבות ונעלמות לאחר מספר ימים. להרחבה על תופעות הלוואי – אתם מוזמנים להמשיך ולשוטט באתר שלנו.
ובכן, קודם כל בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מתוודעים לתחום הרפואה הסינית וניגשים לקבלת טיפול רפואי ע"פ הגישה הסינית, מתוך הבנה ורצון להבריא את הגוף בצורה טבעית יותר. אך נכון, ישנם אנשים רבים אשר עדיין מטילים בספק את יעילות הרפואה הסינית – והם כמובן חושבים זאת מבורות. גם אתם עדיין סקפטיים? קראו את המאמרים המקצועיים שלנו באתר – והיווכחו בעצמכם!
הרפואה הסינית מגובה במחקרים מדעיים ורשמיים רבים. אע"פ שישנם כמה טיפולים אשר עדיין אינם הוכחו מחקרית, רוב הטיפולים המרכזיים ברפואה הסינית מבוססים ומוכרים רשמית ואף ניתנים בקופות החולים בארץ ובעולם. כמו כן, ישנם כמה מחלות אשר הפתרון היחידי המוכר אליהם כיום הוא באמצעות רפואה סינית. יחד עם זאת, הרפואה הסינית היא לא תחליף לרפואה המערבית-הקונבנציונאלית ויש להתייעץ עם מטפל מוסמך אשר ינחה אתכם כיצד לשלב את הטיפול הסיני יחד עם הטיפול המערבי לקבלת הפתרון האידיאלי עבורכם.
אמנם הטיפול דרך קופות החולים זול יותר, אך אין זה אומר כי הוא טוב יותר. בנוגע לבריאות שלנו- לפעמים דווקא כדאי להשקיע עוד קצת כסף כדי לקבל החזר משמעותי להשקעה שלנו. לרוב טיפול דרך קופות החולים קצר משמעותית מטיפול בקליניקה פרטית ובנוסף גם הקשב של המטפל אינו נתון כולו אליך אלא למספר מטופלים נוספים בו זמנית. לרוב, הטיפול דרך קליניקות פרטיות יותר איכותי, מקצועי וממוקד מטיפול דרך קופות החולים.
תרצו שנחזיר אתכם למשהו ספציפי בעמוד?
המאמר נכתב ע"י:
סיוון קידר
סיוון קידר

מרצה ומאמנת לאורח חיים בריא, מטפלת ברפואה סינית מסורתית, מטפלת בכירה בשיאצו ומאסטר רייקי, משנת 2010.

היה מעניין? החכמתם? אתם חייבים להראות גם לאחרים! שתפו:
אל תפספסו! מאמרים נוספים באתר שיעניינו אתכם:

רוצים לקבל פגישת ייעוץ בשווי של 268 ש"ח עם מטפל מומחה ברפואה סינית - ללא חיוב?

השאירו פרטים ואחד המטפלים שלנו יחזור אליכם בהקדם!

מטפל סיני זקן מאיר פנים
דילוג לתוכן