פיברומיאלגיה

פיברומיאלגיה- התסמינים, האבחון, גורמי הסיכון וגם: איך ניתן להקל משמעותית על הכאב באמצעות טיפולים ברפואה הסינית? הכל במאמר הבא!

זו אחת המחלות הכי קשות לאבחון, ורבים מהחולים בה סובלים שנים רבות מבלי להיות מודעים לכך שהם חולים בה. פיברומיאלגיה היא הפרעה כרונית, שגם הסביבה לא מודעת לה מספיק, מה שמקשה על החולים בה להתמודד עמה, לנהל חיי חברה ולתפקד באופן מיטבי במקום העבודה.

טיפולים למחלות: המדריך המלא לטיפול בפיברומיאלגיה

פיברומיאלגיה – מה זה ולמה קוראים בשם כזה מסובך?

פיברומיאלגיה היא הפרעה שמתאפיינת בכאבים בשלד ובשרירים, עייפות, הפרעות שינה, ירידה בתפקודי הזיכרון ומצב רוח ירוד. מומחים סבורים שהפיברומיאלגיה מעצימה תחושות כואבות בגלל האופן שבו המוח וחוט השדרה מעבדים אותות כאב.

המשמעות המילולית של פיברומיאלגיה (באנגלית: Fibromyalgia) היא כאב ברקמת החיבור ובשרירים, ושם המחלה בעברית הוא 'דאבת השרירים'.

התסמינים מתחילים פעמים רבות לאחר אירוע חריג או טראומטי, ניתוח, זיהום או לחץ נפשי משמעותי.
במקרים אחרים, הסימפטומים מצטברים בהדרגה לאורך זמן ללא כל אירוע שמהווה טריגר ישיר להופעתם.

נשים נוטות לפתח את המחלה יותר מגברים. רבים מהאנשים שסובלים מפיברומיאלגיה נוטים לסבול גם מכאבי ראש, הפרעות במפרק הלסת (TMJ), תסמונת המעי הרגיז, חרדה ודיכאון.

אומנם טרם נמצאה תרופה למחלה, אך יש מגוון תרופות שעשויות לסייע בשליטה על הסימפטומים ובשיפור איכות חיי המטופלים, ביניהם אימוץ הרגלים להרפייה, הפחתת מתחים, טיפולים בתנועה כמו טאי צ'י ופעילות גופנית.

מה הגורמים לפיברומיאלגיה?

מומחים רבים סבורים שגירוי עצבי חוזר גורם לשינוי במוח ובחוט השדרה של האנשים הסובלים מהתסמונת. שינוי זה כרוך בעלייה חריגה ברמות של כימיקלים מסוימים במוח המסמנים כאב.

בנוסף, נראה כי קולטני הכאב במוח מפתחים מעין זיכרון של הכאב, ונעשים רגישים.
כלומר, הם יכולים להגיב יתר על המידה הן לאותות כואבים והן לאותות שאינם כואבים.

ככל הנראה, יש מספר גורמים המובילים לשינויים הללו:

הגורם כיצד הוא מוביל לשינוי?
גנטיקה מכיוון שהמחלה נוטה להופיע בקרב קרובי משפחה מדרגה ראשונה, ייתכנו מוטציות גנטיות מסוימות, שעלולות להגדיל את הסיכון של אנשים לחלות בה.
זיהומים נראה כי מחלות זיהומיות מסוימות מהוון טריגר להופעתה של פיברומיאלגיה או מחמירות אותה.
אירועים פיזיים או רגשיים לעיתים המחלה יכולה להתפרץ בעקבות אירוע פיזי, כמו תאונת דרכים. כמו כן, גם לחץ פסיכולוגי או נפשי מתמשך עלול לגרום להופעתה.

לעיתים התקפי הכאב יכולים להופיע בעקבות סטרס מתמשך, זיהום שפרץ ואפילו גם בלי סיבה הנראית לעין.

גורמי סיכון לפיברומיאלגיה

נכון להיום, המדע מכיר ב- 3 גורמי סיכון לפיברומיאלגיה:

  1. מין – פיברומיאלגיה מאובחנת יותר בקרב נשים בשיעור של פי 7 עד פי 9 מאשר גברים.
  2. היסטוריה משפחתית – הסבירות לפתח פיברומיאלגיה גדלה אם אחד ההורים או האחים יש סובלים מהבעיה.
  3. הפרעות אחרות – אנשים שסובלים מדלקת מפרקים ניוונית, לקת מפרקים שגרונית או זאבת הם בעלי סיכוי גבוה יותר לפתח את המחלה.

כמו כן, המחלה מאובחנת בדרך כלל בין גיל 20 ל- 50, אך היא יכולה לתקוף גם ילדים.

פיבומיאלגיה – תסמינים

אלו הסימפטומים העיקריים המופיעים בקרב חולי פיברומיאלגיה:

  • כאב – הכאב ממנו סובלים החולים מתואר לעיתים קרובות ככאב עמום, מתמיד, שנמשך לפחות 3 חודשים. הכאב נוכח בשני צידי הגוף, מעל ומחחת לקו המותניים.
  • עייפות – אנשים שסובלים מהתסמונת לעיתים קרובות מתעוררים עייפים, גם אם הם ישנו שינה ארוכה ואיכותית. לעיתים קרובות שנתם מופרעת בגלל הכאב, ורבים מהם סובלים מהפרעות שינה כמו רגליים חסרות מנוחה (Restless leg movement) או דום נשימה בשינה (Apnea sleep).
  • קשיים קוגניטיביים – סימפטום המכונה בדרך כלל "ערפל פיברו" פוגע ביכולת המיקוד, לשים לב ולהתרכז במשימות נפשיות.

פרט לאמור לעיל, המחלה מתקיימת לעיתים קרובות יחד עם מצבים אחרים, כגון: תסמונת המעי הרגיז, תסמונת העייפות הכרונית, מיגרנה וכאבי ראש מסוגים שונים, דלקת בשלוחית השתן או תסמונת שלפוחית השתן הכואבת, הפרעות במפרקים, חרדה, דיכאון ותסמונת טכיקרדיה יציבה.

רוצים לקבל פגישת ייעוץ בשווי של 268 ש"ח עם מטפל מומחה בפיברומיאלגיה לפי הרפואה הסינית - ללא חיוב?
השאירו פרטים ואחד המטפלים שלנו יחזור אליכם בתוך כמה רגעים

איך מאבחנים פיברומיאלגיה?

הנחיות ישנות לאבחון פיברומיאלגיה הצריכו הפעלת לחץ יציב על אזורים ספציפיים בגוף המטופל.
אם 11 מתוך 18 הנקודות הללו היו רגישות, אובחנה פיברומיאלגיה.

במקום זאת, הגורם העיקרי הדרוש לאבחון פיברומיאלגיה הוא כאב נרחב בגוף למשך שלושה חודשים לפחות.
כדי לעמוד בקריטריונים, על הכאב להופיע לפחות בארבעה מתוך חמשת האזורים הבאים:

1. אזור עליון ימני, כולל כתף, זרוע או לסת 2. אזור עליון שמאלי, כולל כתף, זרוע או לסת
3. אזור תחתון ימני, כולל ירך, ישבן או רגל 4. אזור תחתון שמאלי, כולל ירך, ישבן או רגל

האבחון נעשה גם על ידי שלילת גורמים ומחלות אחרות, הכוללים מחלות ראומטיות, בעיות נפשיות והפרעות נוירולוגיות כמו טרשת נפוצה:

  • מחלות ראומטיות- מצבים מסוימים כגון דלקת מפרקים שגרונית, תסמונת סיוגרן ולופוס – יכולים להתחיל בכאבים כלליים וכאבים.
  • בעיות נפשיות – הפרעות כגון דיכאון וחרדה מציגות לעיתים קרובות כאבים וכאבים כלליים.
  • הפרעות נוירולוגיות – אצל אנשים מסוימים, המחלה גורמת לחוסר תחושה ועקצוץ, תסמינים המחקים את ההפרעות כמו טרשת נפוצה ומיאסטניה גרביס.

כמו כן, נדרש לבצע בדיקות דם לשלילת מצבים אחרים עם תסמינים דומים.
לשם כך ייבחנו הפרמטרים הבאים:

  • ספירת דם מלאה
  • קצב שקיעת אריתרוציטים
  • בדיקת פפטיד מחזורית מחזורית
  • גורם ראומטואידי
  • בדיקות תפקוד בלוטת התריס
  • נוגדן אנטי גרעיני
  • סרולוגיה של צליאק
  • ויטמין די

מאחר שהמחלה כוללת כל כך הרבה תסמינים ותהליכי אבחון שונים, ישנה נטייה לייחס כל תלונה לתסמונת, ובכך טמונה סכנה שעלולים "לפספס" סימני אזהרה חשובים למחלות אחרות. לא סתם התסמונת אינה מאובחנת אצל 75% מהאנשים שסובלים ממנה.

לכן אם למשל, מופיעים ירידה במשקל נפיחות או אודם במפרקים, או בדיקות דם לא תקינות – מומלץ ללכת לרופא לביצוע אבחון מחודש ומעמיק יותר.

איך מטפלים בפיברומיאלגיה?

הטיפולים בפיברומיאלגיה כוללים גם אסטרטגיות טיפול תרופתיות וגם טיפול עצמי. הדגש הוא על מזעור הסימפטומים ושיפור הבריאות הכללית תוך שמירה על יכולת התפקוד ושיפור איכות החיים.

פיברומיאלגיה – טיפול תרופתי

התרופות מסייעות בהפחתת הכאב שנגרם מהתסמונת ולשיפור איכות השינה. הן כוללות משככי כאבים, תרופות נוגדות דיכאון ותרופות נוגדות התקפים, שנהוג לתת לחולי אפילפסיה ונמצאו יעילות גם לחולים במחלה.

חשוב לשים לב לכך שתרופות נגד דיכאון וחרדה אינן רשומות בארץ לטיפול בכאבים או בפיברומיאלגיה.
עם זאת, מאחר שרבים מהחולים בפיברומיאלגיה סובלים גם מחרדה ומדיכאון, ניתן לתת להם את התרופות האלה ולהרוויח ברווח כפול גם את הטיפול בחרדה ובדיכאון וגם את הטיפול בכאבים.

כמו כן, לגבי משככי כאבים- אין מחקרים המוכיחים את יעילותו של קנביס רפואי לטיפול בפיברומיאלגיה, והשימוש בו לצורך כך אינו מוכר במשרד הבריאות.

פיברומיאלגיה – טיפול טבעי (לא תרופתי)

ישנם 7 דרכים שאינן כוללים שימוש בתרופות לטיפול בפיברומיאלגיה ולהקלה על הכאבים:

דרכי טיפול טבעיים בפיברומיאלגיה
דרך הטיפול הסבר על הטיפול

1. טיפולי פיזיותרפיה והידרותרפיה

טיפולי פיזיותרפיה והידרותרפיה הנעשים במים – לרוב בטמפרטורה גבוהה יחסית, עשויים לשפר את הגמישות והסיבולת.

2. ריפוי בעיסוק

ריפוי בעיסוק יכול לסייע בביצוע התאמות במקום העבודה או ביישום משימות באופן שמפעיל פחות לחץ על הגוף.

3. פעילות גופנית

פעילות גופנית היא חלק מרכזי בטיפול בפיברומיאלגיה. חשוב להקפיד להתמיד יום יום בפעילות גופנית אירובית כמו הליכה, שחייה ורכיבה על אופניים. יש לבצע את התוכנית בצורה סדירה והדרגתית בקושי (שרמת הקושי הולכת וגדלה).

4. טיפול קוגניטיבי־התנהגותי (CBT)

הטיפול מתבסס על ההנחה שחלק מתהליך העיבוד של הכאב במערכת העצבים המרכזית נעשה באזורים קוגניטיביים. לכן ניתן לשלוט בו באמצעות שינוי של דפוסי החשיבה השליליים וכתוצאה מכך להנמיך את תחושות החרדה והדיכאון שמתלוות לעיתים קרובות לתסמונת.

5. קשיבות (מיינדפולנס)

הוכח ששיטת התרגול הפסיכולוגית הזאת שמבוססת, בין היתר, על מדיטציה, מסייעת למטופלים להתמודד טוב יותר עם כאבים ומשפרת את איכות החיים שלהם.

6. היפנוזה

בעזרת טכניקות של סוגסטיה ניתן להשפיע על תחושת הכאב, על המחשבות ועל ההתנהגות. יש לקבל את הטיפול מרופא מומחה בעל היתר לבצע את הטיפול המיוחד.

7. ייעוץ, שיחות ודמיון מודרך

מהווים גם הם חלק משמעותי בטיפול וברכישת מיומנויות להתמודדות עם לחץ.

כמו כן, הרפואה הסינית מציעה עוד דרכי טיפול טבעיים לטיפול בפיברומיאלגיה ועל כך- בפסקה הבאה.

רוצים לקבל פגישת ייעוץ בשווי של 268 ש"ח עם מטפל מומחה בפיברומיאלגיה לפי הרפואה הסינית - ללא חיוב?
השאירו פרטים ואחד המטפלים שלנו יחזור אליכם בתוך כמה רגעים

איך הרפואה הסינית מטפלת בפיברומיאלגיה?

הדיקור סיני מוכר בשל יעילותו בטיפול בכאב כרוני, ולכן אין זה מפתיע שרבים מהסובלים מהמחלה מעוניינים לנסות זאת. בעוד שהמחקרים על יעילות הדיקור לסימפטומים של פיברומיאלגיה מעורבים במקצת, מרביתם מצביעים על כך שיש לכך תפקיד מועיל.

אם אתם מעוניינים בדיקור סיני לכאבים תוכלו להזמין אצלנו באתר פגישת ייעוץ עם מטפל מומחה שיוכל לתת לכם ייעוץ ראשוני לטיפול.

פרט לכך, מטפלים מסוימים משלבים טיפול בכוסות רוח ומוקסה וטיפולי מגע, שעשויים לשפר את הסימפטומים ולתרום לאיכות חייהם של המטופלים.

באופן גורף, המטפלים ימליצו על אימוץ הרגלי תזונה לחיזוק הגוף ולטיפול בתחלואות הנלוות למחלה (כמו למשל תסמונת המעי הרגיז שנפוצה מאוד בקרב חולי הפיברומיאלגיה. לקריאה על טיפול בכאבי בטן לחצו כאן) ויעודדו את המטופלים להרבות בפעילות גופנית מתונה, תרגולי נשימה ותנועה כמו צ'י קונג וטאי צ'י ומדיטציה לשחרור מתחים, הרפיה והרגעת הנפש.

כאמור לעיל, לפיברומיאלגיה טרם נמצא מרפא. עם זאת, יש מגוון דרכים לסייע למטופלים להתמודד עם התסמינים השונים על ידי הפחתת הכאב, שיפור איכות השינה, שיפור מצב הרוח ועוד.

לבחינת אפשרויות הטיפול שעומדות בפניכם מומלץ ליצור קשר עם מטפל מוסמך.
מחפשים אחד כזה? אנו פה כדי לסייע לכם! צרו עימנו קשר ונקשר אתכם עם המטפלים הכי טובים בארץ, במרחק הקרוב ביותר למקום מגוריכם!

שאלות נפוצות על טיפולים ברפואה הסינית:
ככלל, רוב הטיפולים ברפואה הסינית אינם כואבים, אלא להפך – משרים תחושת נעימות, רוגע ושלווה. ישנם מספר טיפולים אשר מלווים בתופעות לוואי שאינן כואבות ונעלמות לאחר מספר ימים. להרחבה על תופעות הלוואי – אתם מוזמנים להמשיך ולשוטט באתר שלנו.
ובכן, קודם כל בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מתוודעים לתחום הרפואה הסינית וניגשים לקבלת טיפול רפואי ע"פ הגישה הסינית, מתוך הבנה ורצון להבריא את הגוף בצורה טבעית יותר. אך נכון, ישנם אנשים רבים אשר עדיין מטילים בספק את יעילות הרפואה הסינית – והם כמובן חושבים זאת מבורות. גם אתם עדיין סקפטיים? קראו את המאמרים המקצועיים שלנו באתר – והיווכחו בעצמכם!
הרפואה הסינית מגובה במחקרים מדעיים ורשמיים רבים. אע"פ שישנם כמה טיפולים אשר עדיין אינם הוכחו מחקרית, רוב הטיפולים המרכזיים ברפואה הסינית מבוססים ומוכרים רשמית ואף ניתנים בקופות החולים בארץ ובעולם. כמו כן, ישנם כמה מחלות אשר הפתרון היחידי המוכר אליהם כיום הוא באמצעות רפואה סינית. יחד עם זאת, הרפואה הסינית היא לא תחליף לרפואה המערבית-הקונבנציונאלית ויש להתייעץ עם מטפל מוסמך אשר ינחה אתכם כיצד לשלב את הטיפול הסיני יחד עם הטיפול המערבי לקבלת הפתרון האידיאלי עבורכם.
אמנם הטיפול דרך קופות החולים זול יותר, אך אין זה אומר כי הוא טוב יותר. בנוגע לבריאות שלנו- לפעמים דווקא כדאי להשקיע עוד קצת כסף כדי לקבל החזר משמעותי להשקעה שלנו. לרוב טיפול דרך קופות החולים קצר משמעותית מטיפול בקליניקה פרטית ובנוסף גם הקשב של המטפל אינו נתון כולו אליך אלא למספר מטופלים נוספים בו זמנית. לרוב, הטיפול דרך קליניקות פרטיות יותר איכותי, מקצועי וממוקד מטיפול דרך קופות החולים.
תרצו שנחזיר אתכם למשהו ספציפי בעמוד?
המאמר נכתב ע"י:
סיוון קידר
סיוון קידר

מרצה ומאמנת לאורח חיים בריא, מטפלת ברפואה סינית מסורתית, מטפלת בכירה בשיאצו ומאסטר רייקי, משנת 2010.

היה מעניין? החכמתם? אתם חייבים להראות גם לאחרים! שתפו:
אל תפספסו! מאמרים נוספים באתר שיעניינו אתכם:

רוצים לקבל פגישת ייעוץ בשווי של 268 ש"ח עם מטפל מומחה ברפואה סינית - ללא חיוב?

השאירו פרטים ואחד המטפלים שלנו יחזור אליכם בהקדם!

מטפל סיני זקן מאיר פנים
דילוג לתוכן