למה אנחנו נוטים לדכדוך בעונת הסתיו? (על הדיכאון העונתי)

דיכאון בעונת הסתיו – נשמע לכם מוכר? בואו לגלות אחת ולתמיד למה זה קורה ואיך להימנע מזה!

עם בוא הסתיו, אנו חשים באוויר הצונן ועדים לבוא העננים והשלת העלים מצמרות העצים. טרם הגענו לעונה הקרה, אנו מוותרים ומשילים קליפות, ומפנים מקום לקראת יצירה חדשה, ממש כמו העצים, אשר משילים עליהם לקראת יצירה מחודשת ורעננה.

למה אנחנו נוטים לדכדוך בעונת הסתיו?

הסתיו בראי הרפואה הסינית

במהלך עונת הסתיו קצב החיים מאט, היום מתקצר והלילה מתארך, האקלים מצטנן וגם אנו נדרשים לעטות על עצמנו שכבת הגנה נוספת על העור, המפרידה בין החוץ לפנים. הגידור והצבת הגבול הנם הכרחיים בכדי שנוכל לעבור תהליכי נפש עמוקים ולתחום גבול, אשר לתוכו נוכל לצקת תוכן חדש.

אי אפשר להזכיר את הסתיו מבלי להתייחס ליום הכיפורים, בו אנו עסוקים מנטלית בהתכנסות פנימית, התבוננות, הגייה וחשבון נפש. טקס התשליך, הוא האקט המבטא באופן מובהק את הוויתור וההשלה, ובמקביל לצום והעיסוק בתפילה, האדם מגיע אל ניקוי פנימי עמוק, ממש כמו היהלום המלוטש החבוי בעומק האדמה.

אלמנט המתכת, המזוהה עם עונת הסתיו, עונת מעבר המאפיינת את סוף הקיץ ותחילת העונה הקרה, עוסק בדיוק בתהליכים האלו – ניקוי וטיהור פנימיים, התכנסות עצמית, עיסוק בנושאים מהותיים ומיקוד, שנועדו להכין את הנפש והגוף לעונה הקרה, אשר במהלכה ייאגרו הכוחות לקראת תהליכי התחדשות ופריחה המאפיינים את האביב.

למה יותר אנשים מדוכדכים בסתיו?

הפרעה רגשית עונתית מאוד אופיינית לעונת הסתיו, ואינה מופיעה כלל ביתר עונות השנה.
נמצא כי חשיפה פחותה לשמש, המאפיינת את עונת הסתיו, קשורה לעלייה בהפרשת מלטונין, הורמון שמווסת שינה וערות ומופרש בשעות החשיכה. במקביל להפרשתו, חלה ירידה בהפרשת סרוטונין, דופמין ונוראדרנלין, אשר עלולים לגרום לתחושת דכדוך, חוסר חשק, עייפות וחשקים למתוק.

אם נוסיף לכך את העובדה, שרבים מהאנשים בעולם המערבי יושבים שעות מרובות מהיממה במשרדים, נוכל להקיש כי לא מעט אנשים סובלים מחוסר איזון הורמונלי, שמוביל לדכדוך דווקא בעונת הסתיו.

הגורמים המובילים לתחושת הדכדוך בסתיו?

מה עונת הסתיו באה ללמד אותנו?

הבנה של עונות השנה ברפואה הסינית מאפשרת לנו ללמוד על הדרך הנכונה לחיות את החיים בסנכרון עם הטבע.

במהלך עונת הסתיו אנו נדרשים לעסוק בפנים, להיות קשובים יותר לצרכים ולכאבים שלנו ולהיות ערים לאותות הגוף והנפש. התעלמות מהסימנים הללו עלולה להוביל את האדם לתחושת דכדוך, שנובעת מהשתקת המצוקות, הפחדים והמאווים שלו.

עונת הסתיו ואלמנט המתכת

כאמור לעיל, האלמנט המאפיין את הסתיו הוא אלמנט המתכת. אלמנט המתכת קשור לריאות ולדרכי הנשימה.
מסיבה זו אנשים נוטים לסבול בעונה זו מסימפטומים כמו שיעול, צינון, גודש באף ובריאות, ליחה, קשיי נשימה.

כמו כן, ישנן מחלות שונות שתוקפות את מערכת הנשימה והריאות, כמו אסטמה, סינוזיטיס, ברונכיט, מחלות חום שנובעות מפגיעה במערכת החיסונית (wei qi – שמגן על הגוף וזורם בין העור לשרירים) ועוד.

פרט לכך, מאוד נפוץ לראות תופעות עוריות כמו יובש בעור, גרד, אסטמה של העור וכדומה.

רוצים לקבל פגישת ייעוץ בשווי של 268 ש"ח עם מטפל מומחה ברפואה סינית - ללא חיוב?
השאירו פרטים ואחד המטפלים שלנו יחזור אליכם בתוך כמה רגעים

איך תתמודדו בצורה מיטבית עם דכדוך עונתי? 4 הטיפים של ז'ונגיה!

אספנו לכם את הטיפים הטובים ביותר להתמודד בצורה תזונתית עם דכאון הסתיו:

  1. צרכו מזונות עשירים בסרוטונין, כמו נבט חיטה, דגנים מלאים, דבש, סילאן ומולסה.
    במקביל, הפחיתו צריכת מזונות וחומרים שמעכבים את הפרשת הסרוטונין, כמו בשר אדום, גבינות, עישון ואלכוהול.
  2. שלבו בתפריט גזר לבן, שורש פטרוזיליה, קולורבי, לפת, ברוקולי, כרובית, צנון, סלק, שום, בצל וארטישוק ירושלמי. כולם יעילים לחיזוק הריאות ותפקודיהן.
  3. שלבו בתפריט תפוח, אגס (יעיל גם נגד ליחה), בננה, מלון, עגבניות, שעועית ירוקה, צנוברים ואספרגוס כדי ללחלח את הריריות והעור.
  4. לימון עם שום ודבש, מיץ אגסים או תה טימין עשויים להיטיב עם גרון צרוד או כואב.

חשוב להדגיש,

אבחון מדויק נעשה אך ורק על ידי מטפל מוסמך. מומלץ להיפגש עם מטפל בדיקור או בצמחי מרפא כדי לקבל הנחיות מדויקות לטיפול ביתי במקביל לסדרת טיפולים שעשויה לשפר באופן משמעותי את בריאותכם ורווחתכם הכללית והתמודדותכם עם דכדוך עונתי.

לייעוץ עם מטפל מומחה- צרו עימנו קשר ונקשר אתכם עם אחד המטפלים שלנו שיתאים לכם את הטיפול המדוייק בשבילכם!

שאלות נפוצות על טיפולים ברפואה הסינית:
ככלל, רוב הטיפולים ברפואה הסינית אינם כואבים, אלא להפך – משרים תחושת נעימות, רוגע ושלווה. ישנם מספר טיפולים אשר מלווים בתופעות לוואי שאינן כואבות ונעלמות לאחר מספר ימים. להרחבה על תופעות הלוואי – אתם מוזמנים להמשיך ולשוטט באתר שלנו.
ובכן, קודם כל בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מתוודעים לתחום הרפואה הסינית וניגשים לקבלת טיפול רפואי ע"פ הגישה הסינית, מתוך הבנה ורצון להבריא את הגוף בצורה טבעית יותר. אך נכון, ישנם אנשים רבים אשר עדיין מטילים בספק את יעילות הרפואה הסינית – והם כמובן חושבים זאת מבורות. גם אתם עדיין סקפטיים? קראו את המאמרים המקצועיים שלנו באתר – והיווכחו בעצמכם!
הרפואה הסינית מגובה במחקרים מדעיים ורשמיים רבים. אע"פ שישנם כמה טיפולים אשר עדיין אינם הוכחו מחקרית, רוב הטיפולים המרכזיים ברפואה הסינית מבוססים ומוכרים רשמית ואף ניתנים בקופות החולים בארץ ובעולם. כמו כן, ישנם כמה מחלות אשר הפתרון היחידי המוכר אליהם כיום הוא באמצעות רפואה סינית. יחד עם זאת, הרפואה הסינית היא לא תחליף לרפואה המערבית-הקונבנציונאלית ויש להתייעץ עם מטפל מוסמך אשר ינחה אתכם כיצד לשלב את הטיפול הסיני יחד עם הטיפול המערבי לקבלת הפתרון האידיאלי עבורכם.
אמנם הטיפול דרך קופות החולים זול יותר, אך אין זה אומר כי הוא טוב יותר. בנוגע לבריאות שלנו- לפעמים דווקא כדאי להשקיע עוד קצת כסף כדי לקבל החזר משמעותי להשקעה שלנו. לרוב טיפול דרך קופות החולים קצר משמעותית מטיפול בקליניקה פרטית ובנוסף גם הקשב של המטפל אינו נתון כולו אליך אלא למספר מטופלים נוספים בו זמנית. לרוב, הטיפול דרך קליניקות פרטיות יותר איכותי, מקצועי וממוקד מטיפול דרך קופות החולים.
תרצו שנחזיר אתכם למשהו ספציפי בעמוד?
המאמר נכתב ע"י:
סיוון קידר
סיוון קידר

מרצה ומאמנת לאורח חיים בריא, מטפלת ברפואה סינית מסורתית, מטפלת בכירה בשיאצו ומאסטר רייקי, משנת 2010.

היה מעניין? החכמתם? אתם חייבים להראות גם לאחרים! שתפו:
אל תפספסו! מאמרים נוספים באתר שיעניינו אתכם:

רוצים לקבל פגישת ייעוץ בשווי של 268 ש"ח עם מטפל מומחה ברפואה סינית - ללא חיוב?

השאירו פרטים ואחד המטפלים שלנו יחזור אליכם בהקדם!

מטפל סיני זקן מאיר פנים
דילוג לתוכן